Problemi sa probavom i želučane smetnje nisu rijetka pojava, naročito kad imamo pogrešne prehrambene navike ili nas je ulovila neka viroza. No, zato su tu namirnice koje će bez problema ublažiti tegobe.
PRVI OBROK U DANU KLJUČAN
ZDRAVLJE
Provjerite prehrambene navike i počnite konzumirati namirnice koje će umiriti želučane tegobe
Kompot od jabuka sadrži umirujući pektin. Ilustracija
Problemi sa probavom i želučane smetnje nisu rijetka pojava, naročito kad imamo pogrešne prehrambene navike ili nas je ulovila neka viroza. No, zato su tu namirnice koje će bez problema ublažiti tegobe.
Banane - najbolji su izbor nakon treninga, a pektin će pomoći da vam crijeva funkcioniraju besprijekorno. Lako se probavljaju pa s njima nećete pogoršati situaciju nego je brzo olakšati.
Bijela riža - zaustavlja proljev, baš kao i tost ili kuhani krompir, pa je uvijek treba imati pri ruci.
Biljni čaj - kamilica i nana su najbolji izbor, jer ulja iz nane opuštaju glatke mišiće probavnog trakta i smiruju grčeve, a umirujuće djelovanje kamilice već je dobro poznato.
Đumbir - kineski luk, kako ga još neki zovu, ublažava mučninu i povraćanje te uspješno smanjuje grčeve u želucu. Dnevno ograničenje je četiri grama đumbira.
Jogurt - jedini mliječni proizvod koji se preporučuje za konzumiranje kad imate želučanih problema, a još će biti efikasniji ako sadrži aktivne kulture dobrih bakterija.
Kompot od jabuka - i one sadrže umirujući pektin, a naročito su efikasne kao kompot, koji je vrlo lako pripremiti.
Papaja - možda je i najblagotvornija namirnica za želudac, jer enzimi papain i himopapain razgrađuju proteine i reguliraju kiselost želuca.
Za naše podneblje slobodno se može reći da postoji malo onih koji ne konzumiraju papriku. No, paprike se češće koriste obrađene, a ne svježe.
Svježe paprike bogate su vitaminima, a pomažu i u mršavljenju. Sve vrste paprika bogat su izvor vitamina A, C i K. Ako trebate birati, izaberite crvene paprike, jer su one najzdravije. I ljute i blage paprike sadrže supstancu koja povećava sagorijevanje kalorija. Jedna ljuta papričica sadrži 18, dok 150 grama blage crvene paprike sadrži 46 kalorija.
Voće je bogato raznovrsnim hranjivim materijama, ali sadrži i velike količine prirodnog šećera. Upravo zbog toga, nutricionisti kao dnevnu dozu preporučuju sok dobiven cijeđenjem dvije šolje voća, jer koncentrirani šećer predstavlja dodatne kalorije, a kod dijabetičara može izazvati značajan porast nivoa šećera u krvi.
Osim toga, iscijedite sok od nekoliko listova špinata, malo mrkve i celera. Zbog raznovrsnosti, možete dodati i cveklu ili čak dvije. Miješanje više vrsta povrća u jednom piću osigurava unos većeg broja hranjivih materija i poboljšava okus napitka.
Ako želite izvući maksimalnu koncentraciju vitamina, minerala, enzima i fitomaterija iz voća i povrća, onda je najbolja opcija sok, jer ga organizam lako apsorbira. Cijeđenjem voće i povrće obično gubi biljna vlakna, zbog čega su lakše svarljivi i brže dospijevaju u ćelije.
Ukoliko postoji veća potreba za biljnim vlaknima, lako je možete zadovoljiti unosom integralnih žitarica, svježeg povrća i voća ili jednostavnim dodavanjem integralnih žitarica u svježe cijeđeni sok.
SADA JE OBZNANJENO
JE LI SE PREDOMISLIO