SAVJETI

Sezona je grožđa: Više je razloga zašto ga treba jesti

Smanjuju rizik od hipertenzije, pomažu kod depresije i djeluju na imunitet

Najvažnija korist koja proizlazi iz prehrane grožđem je bogatstvo antioksidansa. Ilustracija

Zdravlje u kući

9.10.2019

Postoje razne vrste grožđa, različitih boja i okusa. Međutim, neovisno o vrsti grožđa, možete biti sigurni da su bobice pune bitnih vitamina poput vitamina A, vitamina C, vitamina B6, vitamina B i folne kiseline. Oko 100 g grožđa sadrži blizu 20-25 posto dnevne potrebe za vitaminom C. 

Najvažnija korist koja proizlazi iz prehrane grožđem je bogatstvo antioksidansa, odnosno fitonutrijenata koji se nazivaju polifenoli. Ovi antioksidansi se vežu na slobodne radikale u vašem tijelu i smanjuju naslage na krvnim žilama, čime se poboljšava zdravlje vašeg srca.

Jedan od razloga zašto je ovo ukusno voće dobro za vaše zdravlje i zašto treba biti dio vaše svakodnevne prehrane je zbog različitih minerala koje vaše tijelo može dobiti iz tih plodova. Najznačajniji minerali prisutni u grožđu su mangan i kalij.

Ovi minerali su neophodni za održavanje dobrog zdravlja, smanjuju rizik od hipertenzije, pomažu kod depresije i djeluju na imunitet. Ostali minerali koji se nalaze u grožđu su bakar, cink, kalcij, fosfor, željezo i selen.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.