U moru ljekovitog bilja, travki, mirisa i okusa ističe se šafran, začin koji mnogi nazivaju kraljem svih začina. Šafran je egzotičan poput đumbira, a skup poput tartufa.
Njegova ljekovita svojstva zapisana su u najranijim medicinskim knjigama svijeta, dok mnoga svjedočanstva govore o njegovoj nevjerovatnoj ljekovitosti.
Neki su njime spriječili širenje raka, dok su neki, jednostavno, prestali nositi naočale, a treći su, pak, svjedočili o njegovim vrlo snažnim antidepresijskim svojstvima. Sve u svemu, sve se više govori o šafranu, čija je ljekovita zbilja svakog dana sve popularnija.
Šafran se nekad koristio kao lijek protiv žutice, za liječenje kuge, velikih boginja i malih boginja. Upotrebljavao se i protiv bolova i grčeva, za smanjivanje bolova u trbuhu i bolesti bubrega te kod predmenstrualnih tegoba.
Karotenoidi koji se mogu pronaći u šafranu, imaju antikancerogena, antimutacijska i imunomodulatorska svojstva.
Na ove osobine šafrana ukazuju istraživanja provedena u saradnji sa modernom medicinom, a postoje i neke studije o farmakološkom djelovanju na maligne tumore, gdje je život miševa koji su imali tumor, produžen za više od 110 posto.