ISTRAŽIVANJA

Utjecaj pčelinjih proizvoda na tumore

Znatno smanjuju nepoželjne učinke lijekova ili zračenja na zdrave ćelije

Ima specifične sastojke flavonoida. Ilustracija

Zdravlje u kući

23.1.2020

Istraživanja naučnika dokazala su utjecaj pčelinjih proizvoda na tumore.

Zbog specifičnog sastojka flavonoida, kojeg najviše ima u medu, propolisu i peludu, u kombinaciji s ostalim terapijskim lijekovima, postiže se uspjeh u prevenciji i liječenju tumora, za sada kod pokusnih životinja.

Istraživanje provedeno na pokusnim životinjama sa spontano nastalim te izazvanim tumorima, pokazalo je da pčelinji proizvodi pospješuju djelovanje drugih lijekova, poput citostatika, u liječenju tumora.

S druge strane, znatno smanjuju nepoželjne učinke lijekova ili zračenja na zdrave ćelije, jer omogućavaju njihovo zadržavanje isključivo u tumorskoj ćeliji.

Izravan učinak na prevenciju i liječenje tumora kod pokusnih životinja ima vodena otopina propolisa, koja sadrži čak desetak flavonoida, a to postiže stimulacijom imunološkog sistema, uklanjanjem slobodnih radikala (odgovornih za starenje, za nastanak tumora ili nekih drugih bolesti) te izazivanjem programirane smrti tumorskih ćelija.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.