TREBA SE SUZDRŽATI

Šta se dogodi u organizmu ako mjesec ne jedete slatkiše

Smanjenje unosa šećera u naš organizam zahtijeva veliku volju, ali za one koji to uspiju ono donosi puno beneficija

Pokušajte se obuzdati. Printscreen

M. Z.

2.3.2023

Smanjenje unosa šećera u naš organizam zahtijeva veliku volju, ali za one koji to uspiju ono donosi puno beneficija.

Donosimo stvari koje će vam se dogoditi samo mjesec nakon što počnete jesti manje slatkog.

Gubitak kilograma

Na gubitak kilograma utječe više faktora, a jedan od najznačajnijih je i smanjen unos šećera.

Regulacija apetita

Konzumacija slatkog potiče mozak na izlučivanje dopamina i serotonina, hormona koji podižu naše raspoloženje. Ipak, redovan i visok unos šećera može inhibirati prijenosnike dopamina, što dovodi do sve veće želje za slatkim. Smanjena konzumacija pomaže regulaciji vašeg apetita, kao i smanjenju impulsivne želje za slatkim.

Kvalitetniji san

- Konstantno povećanje i smanjenje glukoze u krvi utječe na kvalitetu sna i raspoloženje - rekla je Alison Tedston (Tedstone), doktorica i nutricionistica.

- Postizanje kontrole nivoa glukoze u krvi poboljšat će kvalitet vašeg sna - dodala je.

Smanjenje rizika od dijabetesa

Broj ljudi koji boluje od dijabetesa učetverostručio se u posljednjih 35 godina. Studija provedena na Harvardu pokazala je kako konzumacija jednog slatkog pića dnevno povećava rizik oboljenja od dijabetesa tipa 2 za 15 posto.

Ljepša koža

Mnoga istraživanja pokazala su i kako smanjenjem unosa šećera naša koža postaje čišća, manje masna i izgleda zdravije.

Smanjenje rizika od karijesa

Svjetska zdravstvena organizacija provela je nekoliko studija koje dokazuju kako pretjerana konzumacija slatkog uzrokuje karijes.

Smanjenje rizika od bolesti srca

Jedna studija pokazala je kako oni koji konzumiraju 17-21 posto više slatkog nego što je to preporučeno imaju 38 posto više šansi za smrću od kardiovaskularnih bolesti u poređenju s onima koji unose šećer po preporučenim količinama.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.