Napraviti veliku količinu tvrdo kuhanih jaja za pripremu obroka tokom radnog dana ili prije vaskršnjeg doručka moglo bi se činiti kao dobra ideja.
Osnovno pravilo
Američki odbor FDA navodi da ne biste trebali ostavljati posude s jajima izvan frižidera duže od dva sata, jer će se tako brže pokvariti.
Prema FDA, tvrdo kuhana jaja u ljusci mogu trajati od pet do sedam dana. Kao osnovno pravilo navode da ga je potrebno čuvati u frižideru po mogućnosti u ljusci. Ljuska će ih duže držati svježim i spriječiti da jaja upiju razne mirise iz frižidera.
Za oguljena jaja navode da biste ih trebali upotrijebiti isti dan kako bi bili sigurni da su ukusna i dobra za organizam. Ipak, ako su već oguljena, a ne želite ih jesti, stavite ih u posudu ili plastičnu vrećicu koja se može zatvoriti i stavite na kraju frižidera, a ni slučajno na vrata, jer se tu najbrže kvare.
Neugodan miris
Ukoliko sumnjate da se kuhano jaje pokvarilo, pogledajte da li ljuska pod prstima djeluje poput krede ili sluzi. Ukoliko nema ništa neuobičajeno na ljusci, počnite guliti. Pokvareno jaje imat će neugodan miris koje će ukazivati da ga ipak ne trebate konzumirati.