Razlog više da se okrenemo zdravoj i izbalansiranoj ishrani je i posljednje istraživanje kojim je ustanovljeno da konzumacija brze hrane u adolescentskom periodu ima utjecaj na povišen nivo stresa i mentalnih problema u kasnijem dobu.
Veći rizik
Naučno istraživanje zasnovano je na podacima iz Melburnske kolaborativne studije, a autori su posmatrali na koji način se manifestiraju posljedice po mentalno zdravlje kod pojedinaca koji su jeli velike količine brze hrane u adolescenciji, u periodu između 13 i 17 godina.
Istraživanje melburnskih naučnika bilo je zasnovano na uzorku od 23.299 učesnika koji su tokom adolescentskog perioda uživali u konzumiranju brze hrane, a monitoringom njihovog mentalnog zdravlja u narednih 15 godina utvrđeno je da su u kasnijem dobu bili osjetljiviji i podložniji problemima s mentalnim zdravljem.
Nakon prilagođavanja sociodemografskim karakteristikama, životnom stilu i navikama u vezi s općim zdravljem, naučnici su analizirali dobivene podatke i ustanovili da su učesnici s najvećim relativnim unosom ultraprerađene hrane imali čak 14 procenata veći rizik od razvoja psihičkog stresa u poređenju s učesnicima s najnižim unosom brze hrane.
Jedini okidač
U toku istraživanja, naučnici su dokazali i da spol, uzrast i indeks tjelesne mase ni na koji način nisu utjecali na razvoj mentalnih problema u kasnijem dobu, već da je jedini okidač bio unos prerađene hrane u adolescenciji.