Pravilna ishrana i pravilna priprema hrane je osnovna i neophodna mjera u liječenju šećerne bolesti.
Dijeta predviđena za ishranu dijabetičara mora zadovoljiti sljedeće uvjete da osigura dovoljan energetski unos, da hrana bude odgovarajućeg sastava, da obroci budu pravilno raspoređeni u toku dana da hrana bude pravilno pripremljena te da bude raznovrsna i ukusna. Ovo je za „Avaz“ kazala Inga Marković, nutricionista.
Dnevni obroci
- Od velikog je značaja raspodjela hrane na dnevne obroke. Cjelokupni dnevni unos treba raspodijeliti na šest obroka i to doručak, užina, ručak, užina, večera i obrok pred spavanje.
Razmak između obroka ne smije biti manji od 3 sata. Obrok se ne smije preskakati niti se smije spajati dva obroka zajedno npr. doručak i prijepodnevna užina – kaže Marković.
Kada je u pitanju hljeb, dodaje Marković, važno je konzumirati crni, ražev, graham, a nikako bijeli ili polubijeli. Zamjena za hljeb u jednom obroku može biti riža i to glazirana 40 grama, a neglazirana 50 grama (dvije punjene paprike srednje veličine sadrže tu količinu riže). Također, dodaje, jesti grah bijeli i to čorbast bez jake zaprške i masnog mesa. Kuhati ga uz dodatak povrća, a može i s posnom govedinom ili teletinom.
- Kada je krompir u pitanju, kuhati ga u ljusci i to maksimalno dva krompira srednje veličine. Konzumirati ga bez hljeba uz dodatak ostalog povrća i to barenog (zelje, špinat, blitva) i svježeg u vidu salate. Od mliječnih proizvoda osoba s dijebetesom može jesti mladi kravlji sir od obarenog mlijeka, npr. ujutro 250 ml jogurta 0,5 posto mliječne masti, a uvečer 80-100 grama mladog sira. Za ručak 80-100 grama mladog sira, a uveče 250 mililitara jogurta 0,5 posto mliječne masti – navodi Marković.
Koje povrće
Stare, prevrele, punomasne sireve, kačkavalje i žute sireve, ističe, može se konzumirati u malim količinama maksimalno 20 grama u sendvičima za doručak ili užinu. Povrće grupe A, a to su krastavac svjež, zelena salata, blitva, rotkvice, tikvice, paprika, paradajz, patlidžan, karfiol, brokuli, pečurke, špinat, kupus crveni, kupus bijeli, kelj, prokelj, kiseli krastavci, kisela paprika, kiseli kupus i celer list, može se jesti neograničeno.