OPREZ

Šta trebate znati o trovanju hranom: Pazite gdje i šta jedete po vrućini

Bakterije, virusi ili paraziti nastaju unošenjem kontaminirane hrane ili vode, prljavim rukama, kao i direktnim kontaktom s drugim oboljelim osobama

Bol u stomaku. Facebook

Z. K.

10.7.2024

Zbog visokih temperatura, a često i velike vlažnosti, namirnice su ljeti podložnije bržem kvarenju. Zato je u ljetnim mjesecima učestalije i trovanje hranom, uz pojavu crijevnih infekcija.

Direktni kontakt

Uzročnici su bakterije, virusi ili paraziti, kao i njihovi produkti toksini. Nastaju unošenjem kontaminirane hrane ili vode, prljavim rukama ili direktnim kontaktom s drugim oboljelim osobama. Inficirana osoba povraća i ima iscrpljujuću dijareju.

Trovanje hranom i nastanak crijevne infekcije izaziva nekoliko bakterija. Stafilokokus aureus proizvodi termostabilni toksin koji se najčešće nalazi u mliječnim ili mesnim proizvodima, sladoledu ili mljevenom mesu. Samo nekoliko sati nakon unošenja ovakve hrane javljaju se povraćanje i dijareja.

Nasreću, bolest traje kratko i prolazi spontano. Osim infuzije, druga specifična terapija nije potrebna.

Infekcije izazvane salmonelom, šigelom i ešerihijom koli mnogo su ozbiljnije. Nastaju unosom termički neobrađene hrane kao što su jaja, mljeveno meso, mliječni proizvodi, ali i konzumiranjem vode zagađene bakterijama. Inkubacija traje od osam sati do dva dana, a potom slijedi povišena temperatura praćena mučninom, povraćanjem, grčevima u stomaku i proljevom.

U stolici se mogu naći i tragovi krvi ili sluzi. Bolest traje nekoliko dana, ali može biti

praćena i komplikacijama. Odgovarajućom rehidracijom kod većine ljudi dolazi do spontanog izlječenja. Djeca, stari i hronični bolesnici teže podnose ovu vrstu infekcija pa dobivaju specifičnu antibiotsku terapiju.

Dijetalni režim

Za vrijeme infekcije treba mirovati, rehidrirati se, odnosno pridržavati dijetalnog režima i propisane terapije. Ako se proljev javi kod bebe, nikako ne prekidajte dojenje, jer blagotvornost majčinog mlijeka ubrzava ozdravljenje.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.