OPASNOST PO ZDRAVLJE

Evo kako prepoznati da vaše dijete ima toplotni udar

Potrebno je od osam do 10 dana da se organizam navikne na visoke ljetne temperature

Visoke temperature predstavljaju opasnost po mališane. Pixabay

D. R.

13.7.2024

Visoke temperature ovih dana predstavljaju opasnost čak i po zdrave građane, a posebno su ugroženi kardiovaskularni bolesnici, starije osobe i djeca. Evo kako prepoznati ukoliko vaše dijete doživi toplotni udar.

Simptomi toplotnog udara uključuju vruću, crvenu kožu sa temperaturom višom od 40.5 stepeni Celzijusa. Više od 50 posto djece sa toplotnim udarom se ne znoji. Toplotni udar može izazvati konfuziju, komu ili šok, stoga se računa kao hitna situacija opasna po život.

Ukoliko vaše dijete preživljava samo premor od vrućine, ono će se znojiti, imati mučninu i vrtoglavicu, kao i malaksalost. Bitno je znati da dijete može napredovati od toplotne iscrpljenosti do toplotnog udara.

Ukoliko vaše dijete ne reaguje na rehidrataciju nakon nekoliko sati, ima grčeve u mišićima i gorenavedene simptome, važno je obratiti se ljekaru. Bebe su manje sposobne da se znoje kada su vruće. Gojazna djeca takođe imaju smanjenu sposobnost da regulišu toplotu.

Potrebno je od osam do 10 dana da se organizam navikne na visoke ljetne temperature. Ova nagla promjena temperature može se desiti i na odmoru, navodi "Children'scolorado", a prenosi "Ona".

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.