RIJEČ STRUKE

Prim. dr. Amela Karabeg o karcinomu dojke: Rano otkrivanje je najvažnije za izlječenje

Mamografijom se u pojedinim slučajevima karcinom može otkriti i dvije godine prije nego što postane opipljiv, kazala je dr. Karabeg

Dr. Karabeg: Alarmantni podaci. Facebook

prije 5 dana

Rijetko je koji organ dostupan pregledu i terapiji kao dojka. Stoga začuđuje podatak da je, prema sadašnjoj učestalosti pojavljivanja raka u SAD, izračunato da će svaka osma Amerikanka u toku života oboljeti od karcinoma dojke. Statistike za BiH nema, ali bi trebala biti slična, što predstavlja alarmantan podatak.

Važnost prevencije

Prim. dr. Amela Karabeg, specijalista plastične, rekonstruktivne i estetske hirurgije, za „Avaz“ je govorila o važnosti prevencije.

- Najvažniji je samopregled. Oboljela osoba je u stanju da napipa čak i tumerfakcije manje od jednog centimetra, što je za ljekara teško, ponekad i neizvodivo. Samopregled uključuje i pregled pazušnih jama i vrata te bi se trebao raditi barem mjesečno. Skoro polovina karcinoma dojke počinje u gornjem vanjskom dijelu dojke, možda i zbog toga što se ovdje nalazi najviše žljezdanog tkiva - kazala je dr. Karabeg.

Jednom godišnje

Mamografija je, kako kaže, jedina pouzdana metoda.

- Podrazumijeva se da svaka žena između 35 i 40 godina starosti uradi tzv. osnovni mamogram. Mamografijom se u pojedinim slučajevima karcinom može otkriti i dvije godine prije nego što postane opipljiv, ali se ipak ne smije prihvatiti kao zamjena za biopsiju. Ono što bih zamolila sve dame jeste da ne zaborave na samopreglede. Također, iako ste možda mlađi od 40. godine, obavite ultrazvuk barem jednom godišnje, a mamografiju radite redovno poslije 40. godine - navela je doktorica Amela Karabeg.

Karcinom kod muškaraca

- Muškarci ne smiju zaboraviti da i oni mogu oboljeti od karcinoma dojke. Važno je da posjete ljekara u sklopu redovnog pregleda svakih nekoliko godina, a ukoliko se desi povećanje dojki, posebno ako je samo jedna uvećana, onda je obavezno odmah obaviti pregled - kazala je dr. Karabeg.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.