VREMEPLOV

Muškarci više vole plavuše

Film Huarda Hoksa iz 1953. proslavio Merilin Monro

Merilin Monro. Agencije

Piše: L. S. R.

10.10.2020

„Muškarci više vole plavuše“ (Gentlemen Prefer Blondes) je američki filmski mjuzikl snimljen 1953. godine, u režiji Huarda Hoksa (Howard Hawks).



Privatni detektiv

Predstavlja ekranizaciju istoimenog brodvejskog mjuzikla iz 1949. koji je, pak, predstavljao adaptaciju popularnog romana Anite Los (Loos) iz 1925. godine.

Protagonisti su dvije brodvejske zabavljačice - Lorelaj Li (Lorelei Lee), koju tumači Merilin Monro (Marylin Monroe), i Doroti Šou (Dorothy Shaw), igra je Džejn Rasel (Jane Russell), koje putuju u Francusku i doživljavaju niz ljubavnih peripetija vezanih uz Lorelajinu vezu s bogatim momkom Gusom, kojeg tumači Tomi Nuan (Tommy Noonan).

Doroti se nada da će na putu pronaći muškarca koji će joj postati životni pratilac. No, Gus je toliko ljubomoran da unajmi privatnog detektiva, mladog i zgodnog Ernija Malonea (Ernie), glumi ga Eliot Rid (Elliott Reid), koji ih prati i špijunira.

Ernija privuče crnka Doroti, a plava i na prvi pogled praznoglava Lorelaj, koja ne skriva da je isključivo zanima novac, zavodi svakog muškarca koji joj se učini dobra partija...

Džejn Rasel i Merilin Monro. Agencije

Ogroman uspjeh

Film je doživio ogroman uspjeh te je od Marilin Monro napravio veliku zvijezdu. Plesno-muzička tačka u kojoj izvodi pjesmu „Diamonds Are the Girl's Best Friends“ je jedna od najpoznatijih u historiji filma.

Godine 1955. snimljen je nastavak pod naslovom „Gentlemen Marry Brunettes“.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.