BROJNE GESTE

Vrijedna nagrada za Đokovića nakon osvajanja zlatne medalje: Teniser obećao donirati iznos u humanitarne svrhe

Samo dvije države isplaćuju više od Srbije za olimpijska zlata

Đoković: Osnovao i Fondaciju 2007. godine. AP

Dž. R.

8.8.2024

Novak Đoković pobijedio je Karlosa Alkaraza (Carlos Alcaraz) u finalu i osvojio zlato u muškom singlu na Olimpijskim igrama u Parizu. 

Velika nagrada

Ovo je prva zlatna medalja u karijeri ovog 37-godišnjeg srbijanskog tenisera. Vlada Republike Srbije izdašno nagrađuje svoje olimpijce koji osvoje medalje. Tako će Đoković dobiti jednokratno 200 hiljada eura.

Kako javlja Kurir, Đoković će svu tu zaradu donirati u dobrotvorne svrhe. Srbijanski teniser imao je brojne humanitarne geste kroz karijeru. Osnovao je 2007. godine Fondaciju Novak Đoković, koju vodi njegova supruga Jelena. Cilj je pružiti svakom djetetu u Srbiji predškolsko obrazovanje.

Vodeći teniser

Samo dvije države isplaćuju više od Srbije za olimpijska zlata. To su Izrael (253.000 eura) i uvjerljivo najizdašniji Hong Kong (708.000 eura). Đoković stječe i pravo na sportsku penziju, koja se aktivira od 40. godine i isplaćuje se mjesečno.

Novak je ovom pobjedom upotpunio karijerni Golden Slam, odnosno osvajanje sva četiri Grand Slama i olimpijskog zlata. Dosad su to u historiji tenisa uspjeli samo Steffi Graf, Andre Agassi, Rafael Nadal i Serena Williams. Đoković je i vodeći teniser po zaradi kroz karijeru. Dosad je samo od turnira zaradio više od 150 miliona eura.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.