BIH

Han: Evropska komisija nastavit će pružati podršku BiH

Han: Izbori su test

S. NUMANOVIĆ

5.3.2018

Evropska unija u svom mišljenju o situaciji u Bosni i Hercegovini detaljno će analizirati je li ova država u dovoljnoj mjeri ispunila političke kriterije za otvaranje pregovora o pristupanju. To se odnosi i na aktivnosti na reformi izbornog zakonodavstva te poštivanje ljudskih prava u skladu s evropskim standardima. Među njima, diskriminacija na etničkim temeljima striktno je zabranjena, prema zakonima EU.  

Evropska komisija nastavit će pružati podršku BiH u njenim nastojanjima da dalje napreduje ka EU, napisao je komesar za proširenje Johanes Han (Johannes Hahn) odgovarajući na pitanje zastupnice Evropskog parlamenta Dominik Bild (Dominique Bilde).

Odlazak Hrvata

Ova političarka, koja je u Evropskom parlamentu u ime krajnje desničarskog Nacionalnog fronta iz Francuske, upitala je šta će Evropska komisija uraditi ako izbori u oktobru u BiH budu održani bez promjena Izbornog zakona BiH koje je naložio i Ustavni sud naše zemlje.

Bild je upozorila u svom pitanju da su Bošnjaci već u nekoliko navrata izabrali neke od hrvatskih predstavnika u zakonodavnim i izvršnim organima vlasti u BiH, ali i da Hrvati iz BiH odlaze u sve većem broju. Ona pripada stranci koju vodi Marin le Pen (Marine).

- Evropska komisija smatra da promjene Izbornog zakona BiH prvenstveno i najviše moraju unaprijediti demokratski kvalitet izbornog procesa. Odluka Ustavnog suda BiH ne zahtijeva reviziju cijelog Izbornog zakona, već promjene odredbi koje se tiču formiranja i sastava Doma naroda Federalnog parlamenta. Bilo kakve izmjene koje ne bi bile u skladu s presudama Evropskog suda za ljudska prava (ECHR) bile bi neprihvatljive i zemlju bi odvele dalje od evropskih standarda - upozorio je Han u svom odgovoru zastupnici krajnje desničarske partije.

Formiranje vlasti

Naglasio je i da institucije EU očekuju da izbori u BiH ove godine budu održani u skladu s evropskim standardima, da će se rezultati glasanja provesti bez problema te da će to biti temelj za formiranje zakonodavne i izvršne vlasti.

- To je osnovni demokratski test za bilo koju zemlju kako bi mogla aplicirati za članstvo u EU - podvukao je Han u svom odgovoru.

Bild: Muslimane je izmislio Tito 

Dominik Bild u Evropskom parlamentu je prvi put. Izabrana je 2014. godine u istočnoj izbornoj jedinici Francuske. Njeni su istupi tipični za jednu predstavnicu Nacionalnog fronta. Tako je, naprimjer, tokom debate o rezoluciji o stanju u BiH, održanoj prošle godine, isticala da su "muslimani i njihov radikalizam i veze s Islamskom državom, a ne Dodik i secesionizam Republike Srpske, glavni problem BiH". Poznata je i po stavu da je Tito sedamdesetih godina prošlog stoljeća izmislio postojanje Muslimana na prostoru tadašnje Jugoslavije.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.