PREMIJER ITALIJE

Đuzepe Konte: Prije dvadeset i pet godina, Evropa je ranjena u srce

Niste sami, Italija je oduvijek bila uz vas i u najmračnijim vremenima

Piše: N. Aj. / Avaz.ba

11.7.2020

Premijer Italije Đusepe Konte (Giuseppe Conte) jedan je od zvaničnika koji su uputili riječi podrške povodom 25. godišnjice genocida u Srebrenici. Njegova video-poruka prenijela je emocije koje Italija gaji prema BiH.

- Poštovana gospodo članovi Predsjedništva Bosne i Hercegovine, cijenjeni predstavnici bosankohercegovačkih institucija, na tužnu dvadeset petu godišnjicu srebreničkog genocida, obraćam vam se s dubokim poštovanjem i ganutošću kako bih odao počast i u ime italijanske vlade žrtvama, njihovim porodicama i preživjelima. Prije dvadeset i pet godina Evropa je ranjena u srce. Ono što se desilo u Srebrenici bilo je poraz naših zajedničkih vrijednosti. Odati počast i sjetiti ih se za nas je moralni imperativ. Krenuti od poštovanja prema čovječanstvu, prepoznati boli svih žrtava i razumijeti da je rat najnehumaniji čin polazište su svakog zajedničkog putovanja. Zbog toga pravda mora ići svojim putem - kazao je Konte.

Istakao je da je potrebno i dalje procesuirati sve odgovorne za počinjena grozna zlodjela.

- Jer samo ako postoji pravda, moguće je barem djelomično ublažiti ogromnu patnju svih onih koji oplakuju nevine žrtve, postaviti osnove za istinsko nacionalno pomirenje i gledati u budućnost razvoja i integracije. Građani Bosne i Hecegovine više puta kroz povijest bili su žrtve ogromnih zvjerstava, ali u spoju njihovih kultura i religije mogu predstavljati ono što Evropa želi biti: mjesto gdje je raznolikost bogatstvo, gdje se brane ljudske vrijednosti i gdje se drevni neprijatelji još mogu ujediniti u ime života. Na tom putu niste sami: Italija je oduvijek bila uz vas i u najmračnijim vremenima. Skupa smo patili, prihvatili smo izbjeglice koje su bježale od rata: neki od njih su odlučili ostati u Italiji, postali su naši građani. Drugi su se vratili u BiH i zadržali duboku i snažnu prijateljsku vezu sa našom zemljom - poručio je Konte.

Prisjetio se i italijanskih žrtava u ratu u BiH.

Gabriele Moreno Lokateli (Locatelli), nosilac mira, ubijen dok je stavljao cvijet na Vrbanja mostu u Sarajevu, mjestu gdje su godinu ranije ubijene Suada Dilberović i Olga Sučić; Marko Luketa (Luchetta), Alesandro Saša Ota (Alessandro) i Dario D Anđelo (D'Angelo), novinari italijanskog javnog televizijskog servisa poginuli u Mostaru dok su dokumentirali strahote rata. Prisjećam se i Serdžija Lana (Sergio Lana), Fabija Morenija (Fabio Moreni) i Guida Ouletija (Puletti), ubijeni u centralnoj Bosni dok su donosili pomoć ljudima u blokadi. Ovi Italijani su bili u BiH jer su vjerovali u mir i bili ubijeđeni u apsurnost rata. Smatrali su da postoji mogućnost mirnog rješenja, kao i petsto dobrovoljaca koji su u Sarajevo stigli u decembru 1992. „Maršom mira“. Italija je ubijeđena da BiH i cijeli zapadni Balkan mogu biti primjer nade i suživota za cijelu Evropu kojoj ovaj region pripada. Danas, kao što smo bili i tada, smo uz vas, ujedinjeni nepromijenjenim prijateljstvom: skupa gledamo na zajedničku evropsku budućnost u perspektivi mira i u perspektivi prosperiteta. Hvala - zaključio je Konte.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.