KOMENTAR DANA

Alija i Antonio

Šta znače riječi prvog čovjeka Ujedinjenih naroda u kojima priznaje izdaju Srebrenice

Tarik Lazović. Avaz

Piše: Tarik Lazović / Avaz.ba

11.7.2020

Ujedinjeni narodi i međunarodna zajednica iznevjerili su narod Srebrenice, poručio je povodom 25. godišnjice genocida prvi čovjek UN-a, Portugalac Antonio Guteres (Guterres).  

Nije ovo prvi put da zvaničnici najvažnije svjetske multilateralne organizacije priznaju da su izdali zaštićenu zonu i tako omogućili vojsci i policiji tzv. srpske republike BiH da uz pomoć Jugoslovenske narodne armije počini genocid u enklavama Srebrenica i Žepa.

Te riječi nemaju specifičnu težinu za žrtve zločina koji je obilježio devedesete godine u svijetu.

Majkama Srebrenice Guteresova empatija ne vrijedi ni koliko dugme s košulje Alije Suljića iz Poznanovića kod Srebrenice. Alija je u svojoj 26. godini mučki ubijen, zajedno s više od 8.732 Bošnjaka Srebrenice.

Umjesto da, ovih dana, puni 51. godinu, Alija će danas biti spušten u mezar, i to 25 godina nakon što je ubijen. Samo je nepunu godinu duže živio nego što je čekao svoje kabursko mjesto.


Tarik Lazović. Avaz

Guteresova poruka ne dotiče se Alije niti njegove porodice. Ako je i iko ostao živ. Alija i njegove komšije u kaburima s desne, s lijeve strane, ispred i iza, riješili su ovodunjalučke brige i kao smireni Svjedoci čekaju neumitnu onosvjetsku pravdu.

Ali jasno priznanje o izdaji i saučesništvu Ujedinjenih naroda u tako stravičnim zločinima ima historijsku važnost za svijet u kojem će živjeti ova i buduće generacije.

Nikada nije kasno, niti je previše glasno, ponoviti tu činjenicu da je svijet šutke gledao istrebljenje jednog naroda s jednog prostora samo nekoliko stotina kilometara udaljenog od Beča, Venecije, Budimpešte... Govoriti, čuvati, širiti istinu o događajima u Srebrenici, ali i u cijeloj BiH tokom agresije, najvažnija je zadaća ove generacije, jednako kao i obaveza izgradnje bolje budućnosti. I nije, kao što neki misle, kasno za to. Naprotiv, pred nama su desetljeća teške borbe da se istina očuva, etablira i odbrani. Ne zbog Alije iz Poznanovića, nego zbog nas i naše djece.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.