NIZOZEMSKA

Advokat zločinca Mladića traži da se odgodi rasprava o žalbi

Ne pristaje na prijedlog Tužilaštva da raspravi prisustvuje putem videolinka

Mladić: Osuđen na doživotni zatvor. Arhiv

Avaz.ba

15.7.2020

Član tima odbrane osuđenog ratnog zločinca Ratka Mladića izjavio je da rasprava o žalbi na presudu bivšem komandantu Vojske Republike Srpske, kojeg je Međunarodni sud za ratne zločine prvostepenom presudom 2017. osudio na doživotni zatvor, rekao je da rasprava o žalbi mora da bude odgođena.

Branko Lukić je za Srnu izjavio da rasprava o žalbi, koja je najavljena za 20. juli, mora da bude odgođena do daljnjeg jer on zbog pandemije koronavirusa ne može da putuje u Nizozemsku, a na prijedlog Tužilaštva da raspravi prisustvuje putem videolinka ne pristaje.

- Što se tiče 20. jula, ja ne mogu da putujem u Holandiju jer je opet donesena mjera da niko iz Srbije ne može da uđe u tu zemlju.

Po meni, nema nikakvih izgleda da se bilo šta održava bez mog prisustva. Mi moramo prvo da vidimo generala - rekao je Lukić za Srnu i naglasio da ga, za sada, nisu kontaktirali iz Haga, ali da on mora da bude prisutan.

On je kategoričan da ne postoji nijedna druga varijanta njegovog učešća u raspravi, osim fizičkog prisustva. Govoreći o zdravstvenom stanju Mladića, advokat Lukić je rekao da je činjenica da je ono loše uz malo poboljšanja.

Mladić: Uhapšen 2011. u Srbiji. Arhiv

- Poboljšava se krvna slika i pretpostavljamo da su prihvatili instrukcije naših ljekara koji su im rekli šta treba da rade. Naravno, oni nikada ne prihvate da će da to urade, a kada urade, onda bude sve u redu. Nije sjajno, ali je bolje - rekao je Lukić, prenosi Srna.

Međunarodni rezidualni mehanizam za krivične sudove u Hagu saopćio je ranije da Tužilaštvo traži da se ročište zakaže za nedjelju poslije 20. jula. U saopćenju je naglašeno da "postupci mogu da se održavaju bez prisustva učesnika u procesu, što je u skladu sa pravom na fer-suđenje".

- Uprkos pandemiji, Mehanizam ima obavezu da obezbijedi brz postupak. Ročišta na žalbu se ne mogu odgađati do završetka pandemije - navedeno je u saopćenju.

Zločinac Mladić je u pritvoru u nizozemskom Hagu od ljeta 2011. godine, kada je uhapšen u Srbiji, a suđenje je počelo 16. maja 2012.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.