Burne reakcije i komentare građana BiH izazvala je lista koju je objavio svjetski gastro magazin Taste Atlas o najgore ocijenjenim jelima iz naše zemlje.
Tako su stranci loše ocjene dali tradicionalnim jelima poput sogan-dolme i bosanskog lonca, japraka i kadaif, a najgore jelo iz bh. kuhinje, prema mišljenju stranaca, je buranija.
Na stranici Taste Atlas provjerili smo koja su to najbolje ocijenjena jela iz bh. kuhinje.
Na desetom mjestu nalazi se somun sa ocjenom 4,4.
Na devetom mjestu su sarajevski ćevapi, na osmom krompiruša, a na sedmom čuveni sač.
Travnički ćevapi su smješteni na šestom mjestu prema ocjenama na stranici ovog magazina, a još jedna pita, ovaj put sirnica, zauzima petu poziciju.
Mjesto iznad sitnice pripada zeljanici, a visoku treću poziciju zauzela je "kraljica" sarma.
Prvo i drugo mjesto, sa visokih 4,5 dijele dva jela koja su ponos bh. kuhinje - burek i, općeniro, ćevapi.
Kako se pojašnjava, burek je popularno jelo na cijelom Balkanu, ali kultni status ima u BiH gdje čak postoji i krilatica da se žena može udati ako zna praviti dobar burek.
Za ćevape je navedeno da su izvor velikog nacionalnog ponosa i mnogima omiljeno jelo.
Tradicionalno, porcija se sastoji od deset komada ćevapa ušuškanih u mekani somun, uz razne priloge poput kajmaka, pečene crvene paprike i ajvara, uz obavezan luk.