SUSRET U SARAJEVU

Bećirović sa sastao s Ovčinom i Halilovićem: Dijaspora važna za BiH

Halilović je naglasio da će Savez dopunskih škola BiH u dijaspori pokušati uvezati postojeće bh. dopunske škole u Saveznoj Republici Njemačkoj

Sa održanog susreta. PBiH

A. O.

7.2.2023

Član Predsjedništva BiH Denis Bećirović razgovarao je sa predsjednikom Upravnog odbora Kongresa Bošnjaka Sjeverne Amerike (KBSA) Amirom Ovčinom te potpredsjednikom Svjetskog saveza dijaspore BiH i predsjednikom Saveza dopunskih škola BiH u dijaspori Harisom Halilovićem.

Član Predsjedništva BiH Bećirović je istakao da je složna i dobro organizovana dijaspora od izuzetne važnosti za našu državu.

Važna misija

Amir Ovčina je poručio kako KBSA, pored političkog aktivizma i lobiranja, ima važnu akademsku, kulturnu, obrazovnu i socijalnu misiju za Bošnjake u američkoj dijaspori, naglašavajući da će i dalje raditi na održavanju veza između dijaspore i domovine Bosne i Hercegovine. Ovčina je dodao kako je cilj da se povežu bošnjačke zajednice u američkom i kanadskom društvu, te da pruže smjernice, kako bi pomogle narednim generacijima da budu aktivne i uključene u aktivnosti zajednice.

Nakon što je člana Predsjedništva BiH upoznao sa radom i aktivnostima KBSA, Amir Ovčina je pozdravio aktivnosti i inicijative Denisa Bećirovića tokom njegove posjete Sjedinjenim Američkim Državama, konstatujući da takvi potezi vode jačanju pozicije Bosne i Hercegovine u SAD-u. Istovremeno je podržao i skoro uspostavljanje savjeta za dijasporu pri Kabinetu člana Predsjedništva BiH Denisa Bećirovića, izražavajući spremnost za doprinos u radu i djelovanju.

Očuvanje jezika

Haris Halilović je istakao kako je projekat očuvanje bosanskog jezika djece građana Bosne i Hercegovine u dijaspori, kroz dopunske škole BiH i kulturne djelatnosti, trajan i jedan od najznačajnijih u dijaspori. Halilović je naglasio da će Savez dopunskih škola BiH u dijaspori pokušati uvezati postojeće bh. dopunske škole u Saveznoj Republici Njemačkoj i one širom dijaspore, inicirati otvaranje novih, te apelovati da se problem dopunskog obrazovanja djece iz BiH u Njemačkoj riješi na državnom nivou.

Tokom susreta, član Predsjedništva BiH Denis Bećirović je poručio da će, u okviru vlastitih mogućnosti i nadležnosti, podržati organizacije koje zastupaju interese države Bosne i Hercegovine u svijetu i zalažu se za pozitivne promjene i promociju potencijala Bosne i Hercegovine.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.