PREDSJEDNIŠTVO BIH

Kabinet Bećirovića: Napad na OHR je dio ukupnog napada na Dejtonski mirovni sporazum

Važno je naglasiti da djelovanje organa vlasti bh. entiteta RS protiv visokog predstavnika u BiH Kristijana Šmita nije personalne prirode, navode

Denis Bećirović. Predsjedništvo BiH

S. S.

12.10.2023

S obzirom na to da je kabinet članice Predsjedništva BiH Željke Cvijanović zatražio informacije o broju pripadnika osiguranja visokog predstavnika u BiH Kristijana Šmita (Christian Schmidt) i oružju koje nose, te navodima da je uputio dopis ministru sigurnosti BiH Nenadu Nešiću, želimo ukazati na važne činjenice, saopćili su iz kabineta člana Predsjedništva BiH Denis Bećirovića.

- Dopis kabineta članice Predsjedništva BiH Željke Cvijanović prema ministru sigurnosti BiH Nenadu Nešiću dostavljen je bez rasprave i saglasnosti Predsjedništva BiH. Visoki predstavnik međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini je legalan i nikakve aktivnosti antidejtonski orijentiranih političara ne mogu dovesti u pitanje njegov legalitet i osnovne odredbe Dejtonskog mirovnog sporazuma.

Jasno je da se radi o nastavku antidejtonskog djelovanja i rušenja ustavnog poretka Bosne i Hercegovine od strane najviših političkih predstavnika iz bh. entiteta RS.

Važno je naglasiti da djelovanje organa vlasti bh. entiteta RS protiv visokog predstavnika u BiH Kristijana Šmita nije personalne prirode. Napad na OHR i Ustavni sud BiH su ciljani napadi na institucije koje čuvaju temeljne odredbe Ustava BiH. Takvo djelovanje predstavlja direktni napad na Dejtonski mirovni sporazum i državu Bosnu i Hercegovinu. Stoga, međunarodna zajednica, a posebno svjedoci Dejtonskog mirovnog sporazuma, hitno moraju konkretno djelovati i zaustaviti opasno antidejtonsko djelovanje, kojim se ozbiljno narušavaju mir i sigurnost u Bosni i Hercegovini i regiji - saopćili su.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.