RAZGOVOR

Ambasador Slovenije u BiH Damijan Sedar za "Avaz": Rezolucija nudi proces pomirenja

Pretpostavlja se da će rezolucija biti usvojena, ali je, za sada, još mnogo uzdržanih glasova

Sedar: Tekst je temeljen na činjenicama. Facebook

Nerma Ajnadžić

20.5.2024

Slovenija se u decembru 2023. godine pridružila inicijativi BiH za novu rezoluciju Generalne skupštine UN-a o Međunarodnom danu razmišljanja i obilježavanja genocida u Srebrenici.

Retorika poricanja

To je za "Avaz“ rekao ambasador Republike Slovenije u BiH Damijan Sedar, koji je podsjetio da rezolucija predlaže obilježavanje 11. jula kao dana za promišljanje i sjećanje na genocid.

- Cilj je da se prije okrugle, 30. godišnjice genocida, 2025. godine, već ove godine obilježi 29. godišnjica genocida u Srebrenici. Pretpostavlja se da će rezolucija biti usvojena, ali je, za sada, još mnogo uzdržanih glasova – kazao je ambasador Sedar.

Dodao je da je prilikom pridruživanja središnjoj grupi, glavni vodič Slovenije bilo međunarodno priznanje, sjećanje i odavanje počasti žrtvama i preživjelim u genocidu.

- Tekst predložene rezolucije se temelji na činjenicama. Ne zalazi u tumačenja historije niti se odnosi na određenu državu ili naciju. Rezolucija, također, želi olakšati proces pomirenja, podignuti nivo empatije i unaprijediti izgradnju povjerenja u Bosni i Hercegovini i regionu. Retorika poricanja historijskih činjenica i nepoštivanja međunarodnog prava, uključujući međunarodno humanitarno pravo i pravo ljudskih prava, ozbiljno ugrožava ovaj proces – naglasio je Sedar.

Mračni događaj

Ponovio je ono što je davno utvrđeno, a to je da je genocid u Srebrenici historijska činjenica i da je kao takav priznat od međunarodnih sudova, odnosno ICTY-a i ICJ-a.

- Na nivou EU se već od 2009. godine održava godišnje obilježavanje ovog mračnog događaja – Dan sjećanja (komemoracije) na žrtve genocida u Srebrenici, koji je posebnom rezolucijom proglasio Evropski parlament. Čak 95 posto evropskih poslanika je glasalo za. Obilježavanje ovog mračnog događaja nas podsjeća da se Srebrenica ne smije zaboraviti – zaključio je.

Sjednica Generalne skupštine UN-a na kojoj će se države članice izjasniti o rezoluciji o genocidu u Srebrenici zakazana je za 23. maj.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.