MORALNA OBAVEZA

Novi britanski premijer je ovako govorio o Srebrenici: Ne smije se zaboraviti i nikad više ponoviti

Agonija se mora iskoristiti da se pronađe hrabrost i kaže da se ovakav zločin više ne smije ponoviti

Keir Starmer. AP

E. Ć.

prije 3 dana

Novi premijer Velike Britanije danas je postao Keir Starmer, a jedno od brojnih političkih pitanja koji se ističu u njegovoj karijeri je njegov odnos prema Bosni i Hercegovini.

Naime, Starmer se kroz svoj rad posebno posvetio obilježavanju genocida u Srebrenici.

- Ubistva u Srebrenici, koje su Ujedinjene nacije opisale kao najgori zločin na evropskom tlu od Drugog svjetskog rata, odnijela su živote preko 8.000 muškaraca i dječaka, bosanskih muslimana - naveo je on.

Naročito je naglasio kako se to nikada ne smije zaboraviti, a u jednom osvrtu povodom 25. godišnjice genocida u Srebrenici poručio je da se agonija mora iskoristiti da se pronađe hrabrost i kaže da se ovakav zločin više ne smije ponoviti.

- Imamo moralnu obavezu da govorimo i djelujemo kad god i gdje god su ljudi meta na osnovu njihove vjere ili rase. Ako to ne učinite, mržnja samo procvjeta. 

Zato iskoristimo ovaj dan i sjećanje na Srebrenicu ne samo da se prisjetimo onih koje smo izgubili, već i da obrazujemo naše buduće generacije, okupimo naše zajednice i obnovimo naše napore u borbi protiv mržnje i predrasuda gdje god da leže - rekao je tada Starmer.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.