SPOMEN-PARK JAVORJE

Delegacija Vlade i Skupštine ZDK prisustvovala manifestaciji Stazama oslobodilaca Nemilskog rejona

Ponosni smo na sve časne i herojske bitke Armije Republike Bosne i Hercegovine tokom odbrambeno-oslobodilačkog rata

Delegacija Vlade i Skupštine ZDK. Fena

FENA

20.7.2024

Udruženje boraca učesnika otporu agresiji Nemilskog rejona 1992 – 1995. organizovalo je prigodan program u spomen-parku Javorje nadomak sela Šerići, na razmeđu Zenice i Teslića, a održan je i tradicionalni 12. marš Stazama oslobodilaca 92-95 Nemilskog rejona".

Manifestaciji je prisustvovala delegacija Vlade i Skupštine Zeničko-dobojskog kantona, koju su predvodili premijer Nezir Pivić i predsjedavajući Ćazim Huskić, a u delegaciji su bili ministar za boračka pitanja Adnan Sirovica, ministar za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu Jasmin Čajić te bivši ministar za boračka pitanja i aktuelni delegat u Domu naroda FBiH Fahrudin Čolaković, u čijem je mandatu započeta izgradnja spomen parka sa spomen-obilježjem za 407 šehida i boraca jedinica Armije i MUP-a koji su dali živote na Šerićko-teslićkom ratištu, saopćeno je iz Vlade ZDK.

Premijer Pivić je podsjetio da je Vlada ZDK-a putem Ministarstva za boračka pitanja za spomen-obilježje izdvojila 60.000 KM te svake godine, uključujući i ovu, finansijski podržava održavanje manifestacije "Stazama oslobodilaca Nemilskog rejona".

- Ponosni smo na sve časne i herojske bitke Armije Republike Bosne i Hercegovine tokom odbrambeno-oslobodilačkog rata, ali neke herojske podvige i mjesta odbrane ipak treba posebno istaći. Među njima posebno mjesto ima Javorje gdje su 1992. godine uspostavljene prve borbene linije i gdje su zaustavljene neprijateljske jedinice, a dvije godine kasnije u vojnoj operaciji oslobođen značajan teritorij prema Tesliću - rekao je premijer ZDK.

U okviru programa svečano je otvorena spomen-zemunica "Alija Izetbegović", u sjećanje na posjetu predsjednika Predsjedništva BiH koji je obišao jedinice i prve borbene linije nakon oslobodilačke operacije 1994. godine, a čiju je izgradnju finansirala turska kompanija Cengiz Insaat, navodi se u saopćenju iz Vlade ZDK. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.