ZAVRŠENA SJEDNICA

Predstavnički dom usvojio Strategiju poljoprivrede i Zakon o upravljanju otpadom

Usaglašavanje konačnog teksta je bilo neophodno iako su oba doma Federalnog parlamenta već ranije prihvatila ovaj zakon

Predstavnički dom PFBiH. Fena

FENA

4.9.2024

Završena je današnja sjednica Predstavničkog doma Federalnog parlameta, deseta vanredna u aktuelnom mandatu.

Zastupnici su prihvatili većinom glasova Strategiju poljoprivrede i ruralnog razvoja Federacije BiH do 2027. godine, predloženu iz Vlade FBiH, pa taj akt može stupiti na snagu jer je podršku ranije dao i Dom naroda.

Također je usaglašen Zakon o izmjenama i dopunama zakona o upravljanju otpadom u Federaciji Bosne i Hercegovine, što znači da i ovaj akt može u primjenu po objavi u Službenim novinama.

Usaglašavanje konačnog teksta je bilo neophodno iako su oba doma Federalnog parlamenta već ranije prihvatila ovaj zakon, Predstavnički dom u junu, a Dom naroda u julu ove godine. Budući da su ga odobrili u različitim tekstovima, moralo je doći do usaglašavanja jer nijedan pa ni ovaj zakon ne bi mogao stupiti na snagu ako oba doma ne daju podršku 'do u zarez' istom tekstu.

U ovom slučaju, tekstualnu razliku je činila varijanta prihvaćena u Domu naroda, a sastojala se u jednom amandmanu, naknadno upućenom od predlagača zakona - Federalne vlade.

Prema današnjem konačno usaglašenom tekstu, upravljanje otpadom od sada mogu vršiti odgovarajući općinski, međuopćinski, gradski i međugradski, kantonalni i međukantonalni, kao i regionalni centri, što dosad nije bio slučaj.

S dnevnog reda današnje sjednice su na prijedlog federalnog ministra unutrašnjih poslova Rame Isaka, odnosno Vlade FBiH kao predlagača, povučeni prijedlozi dva zakona - o izmjenama Zakona o policijskim službenicima te Zakona o unutrašnjim poslovima.

Oba ova zakona su u službeno najavljenom dnevnom redu za sutrašnju sjednicu Doma naroda kao što su u prvobitnoj najavi bila i za današnje vanredno zasjedanje Predstavničkog doma, u oba slučaja najavljena po hitnom postupku.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.