MILION IH DOŠLO

Iako se bilježe pozitivni rezultati za prvih sedam mjeseci: Turisti se ne zadrže ni tri cijela dana

Šta rade turističke zajednice i razne instance da se taj prosjek popravi, pita Hadžić

Turisti u Mostaru: Kratko ostaju. Facebook

Meliha Smajkic

prije 5 dana

Dok se čekaju statistički podaci za avgust, kako bi se i konačno podvukla crta pod ovogodišnju turističku sezonu, dotle su oni koji pokazuju broj dolazaka i noćenja u prvih sedam mjeseci odlični. 

Prema podacima Agencije za statistiku BiH, turisti su ostvarili 1.059,806 posjeta, što je za 10,9 posto više u odnosu na isti period 2023. godine.

Mnogo više

- Broj dolazaka domaćih turista viši je za 1,9 posto, dok su strani turisti ostvarili 15,1 posto više dolazaka u odnosu na isti period 2023. godine - podaci su Agencije.

S druge strane, turisti su ostvarili 2.218,541 noćenje, što je za 8,9 posto više u odnosu na isti period 2023. godine.

- Domaći turisti ostvarili su 1,7 posto više noćenja u odnosu na isti period 2023. godine, dok je broj noćenja stranih turista viši za 12,2 posto u odnosu prvih sedam mjeseci lani. U ukupno ostvarenom broju noćenja učešće domaćih turista je 29,5 posto, dok je 70,5 posto učešće stranih turista - naveli su iz Agencije.

Prema vrsti smještajnog objekta, najveći broj noćenja ostvaren je u okviru djelatnosti Hoteli i sličan smještaj s učešćem od 94,3 posto.

Amir Hadžić, predsjednik Udruženja hotelijera i ugostitelja BiH, slaže se u ocjeni brojnih turističkih radnika da je ova sezona bila vrlo dobra. Međutim, Hadžić ukazuje na problem da je prosječan broj noćenja po dolasku, kako su to i statističari zabilježili, jedva 2,2.

- Dakle, pitam se šta turističke zajednice i razne instance čine da se taj prosjek popravi, da nam se gosti zadrže? Šta se radi na promociji turističkih potencijala od Sarajeva, Bihaća, Banje Luke, Trebinja, Mostara, cijele BiH? Jer naša zemlja ima ogromne potencijale za sve oblike turizma, od vjerskog, zdravstvenog, kulturnog, agroturizma, cikloturizma, da ne nabrajam dalje. Nažalost, malo se radi na promociji i na razvoju turističke politike - konstatira Hadžić.

Pravo stanje

Naglašava i da statistički podaci koji se iznose nisu objektivni i ne odražavaju pravo stanje.

- Tu se postavlja pitanje šta je s nelegalnim objektima za pružanje usluga smještaja - kaže nam Hadžić.

Struktura noćenja stranih turista

U strukturi stranih gostiju najviše noćenja ostvarili su turisti iz Hrvatske 14,7 posto, Srbije 12,7 posto, Turske 9,5 posto. 

Turisti iz Saudijske Arabije ostvarili su 9,0 posto noćenja, Slovenije 5,9 posto, Njemačke 4,0 posto, SAD 3,2 posto i Kine 2,9 posto. Turisti iz ostalih zemalja ostvarili su 38,1 posto noćenja.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.