GENERALNA SKUPŠTINA UN-A

Elmedin Konaković iz Amerike za "Avaz": U Njujorku smo iznijeli istinu, čuo nas je cijeli svijet

Slušali su naša iskustva iz rata, a posebno ova poslije rata, gdje zbog našeg dejtonskog uređenja moramo sjediti s onima koji negiraju genocid

Konaković: Kredibilitet smo davno zaslužili. Screenshot

Nerma Ajnadžić

prije 3 sata 31 minutu

Ministar vanjskih poslova BiH Elmedin Konaković učestvuje na 79. zasjedanju Generalne skupštine Ujedinjenih nacija (UN), a za „Dnevni avaz“ se javio iz Njujorka (SAD), odakle je poslao snažne poruke tokom obraćanja na Samitu za budućnost.

Naša snaga

Svjetski dužnosnici razgovarali su o ključnim izazovima i jačanju globalne saradnje u okviru četiri interaktivna dijaloga, a Konaković se obratio u okviru teme “Jačanje multilateralizma za međunarodni mir i sigurnost”.

- Za moju zemlju ovo nije apstraktan ili daleki koncept. Zemlja smo koja je proživjela strahote rata i lično smo osjetili posljedice onoga što se dešava kada multilateralni sistemi propadnu. Isto tako znamo za nadu koja se javlja kada se nacije udruže da obnove, da se pomire i teže ka miru - rekao je Konaković tokom obraćanja te je pozvao prisutne da njihove zemlje provedu rezoluciju Generalne skupštine UN-a kojom se 11. juli određuje kao Međunarodni dan sjećanja i obilježavanja genocida počinjenog u Srebrenici 1995.

Kako je istakao za „Avaz“, smatra da su reafirmirali BiH kada je riječ o našoj međunarodnoj poziciji, potencijalima, našim šansama u evropskom procesu.

- To je nešto čime smo veoma zadovoljni. Međutim, moramo podsjetiti cijeli svijet na ono što se dešavalo 90-ih godina u BiH jer tu su kredibilitet i naša snaga da danas govorimo glasno o dešavanjima i u Ukrajini i u Gazi, ali i na drugim mjestima u svijetu - rekao je Konaković.

Diplomatska ofanziva

Dodao je da su svi pomno saslušali njegovo obraćanje.

- Slušali su naša iskustva iz rata, a posebno ova poslije rata, gdje zbog našeg dejtonskog uređenja moramo sjediti s onima koji negiraju genocid, veličaju ratne zločince i, pri tome, nemamo nijednu moralnu mrlju iz perioda agresije na BiH. To daje BiH kredibilitet i snagu koju smo mi davno zaslužili, samo mi se čini da je nismo znali na pravi način iznijeti na ovim važnim adresama. Mi smo to najavili - da ćemo svoje istine donijeti na stolove onih koji donose velike odluke i mogu reći da je ta diplomatska ofanziva, koja je trajala, evo, godinu i po, zaista urodila plodom i da mi potpuno drugačije danas, i kad govorimo i obraćamo se, bivamo prihvaćeni i shvaćeni od cijele međunarodne zajednice - direktan je bio Konaković.

 Lobiranje za proširenje EU

Konaković se osvrnuo i na sastanak zemalja grupe „Prijatelji zapadnog Balkana“, za koji je istakao da je bio vrlo efikasan i važan.

- To je grupa od sedam ministara vanjskih poslova iz Evropske unije, koja dugo lobira za proširenje EU na zapadni Balkan. Moram reći da je vrlo snažan zamah te grupe, koja i dalje lobira svesrdno za integraciju zapadnog Balkana u EU - kazao je Konaković.

Konaković će tokom boravka u SAD održati niz sastanaka i učestvovati na brojnim konferencijama.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.