ALARMANTNO

Nada Strepački godinama čeka na krematorij u Sarajevu, odgovorne upozorova: "Spremna sam da se sama zapalim"

Mogu pozvati i medije i javnost da svjedoče tome, jer ja ova poniženja više ne mogu da podnesem, navodi Strepački u razgovoru za "Dnevni avaz"

Strepački: Neću izigrati svoj princip. Avaz

Danijal Hadzovic

prije 3 dana

Da je u Bosni i Hercegovini mnogim građanima život muka znamo već odavno, no neki građani u ovoj zemlji nemaju mogućnost spokojno ni da umru.

Upravo je takav slučaj s Nadom Strepački, 78-godišnjom sugrađankom koja već godinama traži pravo da se nakom smrti kremira u Sarajevu.

Lažna obećanja

Iako ističe da se obraćala brojnim institucijama, godinama dobiva samo lažna obećanja i slijeganje ramenima.

Iako su i ona i suprug željeli da nakon smrti budu kremirani, prvi udarac doživjela je 2019. kada joj je suprug preminuo, međutim, mogućnosti za kremiranje nije bilo.

- Nema mjesta ovdje da opišem horor koji je samo moj. Moj suprug i ja došli smo u Sarajevo, nakon što smo protjerani iz Brčkog u ratu. Voljeli smo ovu zemlju i grad i mislili smo da ćemo u njemu moći ostvariti svoja prava. Na vrijeme smo kupili plac gdje se polažu urne, uz obećanje da će biti krematorij. Moj muž je u međuvremenu preminuo, da bi rekli da ovdje ne može biti kremiran i da eventualno njegovo tijelo može u tu svrhu biti prevezeno u Hrvatsku ili Srbiju – navela je Stepački.

Krematorij na Vlakovu: Gradilište zatvoreno. Facebook

Nada Strepački dodala je da je to nedostojanstven odnos nadležnih prema osobama koje žele biti kremirane.

- Niko mi ne može reći da ima smisla da pokojnika u mrtvačkom sanduku voze iz BiH na kremiranje u Beograd ili u Hrvatsku, u inozemstvo, a da te onda vraćaju u BiH u urni. Nema oproštaja za to – ističe za to.

Ne želi u Srbiju i Hrvatsku

Kako kaže, u oporuci koju je napisala, prva želja joj je da bude kremirana, ali da je izvjesno da ako bi sada ili u skorijoj budućnosti umrla, to ne bi bilo moguće, zbog čega je hvata bijes, ali i agonija.

- Ne želim da me voze ni u Srbiju, ni u Hrvatsku da me kremiraju. Ne želim ni da budem ukopana po bilo kojem vjerskom obredu, jer sam ateistkinja? Je li ja kao takva imam ikakva prava u ovom društvu? Imala sam ispunjen i pošten život, ja sam spremna na odlazak, ali ovaj tretman nisam zaslužila. Bilo ili ne krematorija, svoj princip neću izigrati. Ovjerila sam kod notara želju da se kremiram, ali čak i da ga sada počnu praviti - ja to neću dočekati – navodi Strepački.

Zbog svega, kako kaže, razmišlja i o najgoroj opciji.

- Ja sam spremna da se zapalim u znak protesta protiv ove države. Vjerujte da sam u stanju to da uradim, spremna sam pozvati i medije i javnost da svjedoče tome, jer ja ova poniženja više ne mogu da podnesem – ističe Strepački u razgovoru za "Dnevni avaz“.

Obustavljeni radovi

Prije pet godina je na sarajevskom groblju Vlakovo počela izgradnja prvog krematorija u Bosni i Hercegovini, ali krematorij još nije izgrađen. Inspekcija je zatvorila gradilište, a ni nadležni ne mogu predvidjeti kada će krematorij biti izgrađen. Vrijednost krematorija je na početku njegove izgradnje procijenjena na 2,5 miliona KM.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.