IZBORNA UTRKA

Šta su planovi kandidata za načelnika Općine Vogošća: Digitalizacija javne uprave, pitka voda, tramvajska linija, tunel na Kobiljoj Glavi...

Hasanović želi da Vogošća bude lider u digitalnoj upravi. Abaspahić (SDP) kao svoj prioritet ističe infrastrukturno povezivanje s centrom Sarajeva

Facebook

Danijal Hadzovic

jučer

Na predstojećim izborima kandidati u Općini Vogošća bit će aktuelni načelnik Migdad Hasanović (SDA) te Fuad Abaspahić kao kandidat trojke.

Šta obećavaju

Hasanović kao svoj najvažniji prioritet u narednom periodu ističe osiguravanje pitke vode u nekim područjima općine u kojima to još nije slučaj. Također, jedan od ciljeva koji Hasanović planira završiti, a koji je već započet jeste digitalizacija javne uprave, te mu je namjera da Općina Vogošća bude lider u tom procesu te da se građanima omogući da većinu svojih zahtjeva prema općini završe online putem. Hasanović ističe kako se njegov program bazira na razgovorima s građanima i upoznavanju s gorućim problemima koji ih muče. Pored ulaganja u infrastrukture i digitalizacije, koji su istaknuti kao prioriteti, Hasanović također namjerava nastaviti s pomoći penzionerima i boračkoj populaciji, kao i ulaganje u razvoj kulturnih, sportskih i drugih manifestacija.

S druge strane, Fuad Abaspahić (SDP) kao svoje prioritete ističe povezivanje Vogošće s centrom Sarajeva kroz saradnju s višim nivoima vlasti, što će podrazumijevati trolejbusku i autobusku liniju, otvaranje tunela na Kobiljoj Glavi, omogućavanje da Vogošća ponovo postane centar industrije i razvoja u ovom dijelu BiH kako je to bilo do rata, izgradnju parkova, poboljšanje javne rasvjete, izgradnju modernog trga, stavljanje u funkciju kino sale, modernizaciju administracije, izgradnju garažnih prostora te značajno unapređenje kulturnog i sportskog života u ovoj općini.

Biografije kandidata

Fuad Abaspahić rođen je 22. 4. 1972. u Sarajevu. Po zanimanju je fizioterapeutski tehničar. Trenutno je zastupnik u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH u koji je ušao kao zamjena za Jasnu Duraković koja je podnijela ostavku zbog nespojivosti funkcija. Bio je kandidat u izbornoj jedinici 11 i osvojio 1774 glasa.

Migdad Hasanović rođen je 4. 5. 1981. u Sarajevu. Nastanjen je na Kobiljoj Glavi, oženjen i otac dvoje djece. Diplomirao je 2006. godine na Elektrotehničkom fakultetu u Sarajevu i stekao zvanje diplomiranog inžinjera elektrotehnike. Od 2006. do 2008. godine bio je zaposlen u firmi „BS Telecom“ u sektoru za sistemsku podršku i razvoj. Od oktobra 2008. godine zaposlen je u „BH Telecomu“. Prvi put je u mandatu 2008. - 2012. godine postao općinski vijećnik, a nakon toga je u još tri navrata biran u Općinsko vijeće Vogošća.

Izbori 2023.

Za načelnika Općine Vogošća Migdad Hasanović prvi put je izabran u februaru 2023. godine. U utrci za načelnika Hasanović je pobijedio protukandidata trojke Adnana Šeraka (NiP).

Prethodno je Hasanović obnašao funkciju v. d. načelnika Vogošće, nakon što je Edin Smajić izabran za federalnog parlamentarce. Inače, Smajić je na čelu Vogošće bio još od 2011. godine, a ova općina važi za jednu od najvećih utvrda SDA u Kantonu Sarajevo.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.