RAZGOVOR

Profesor Nurko Pobrić o zastoju u režiji SDA za "Avaz": Blokade Kluba Bošnjaka štetne i za državu i za bošnjački narod

Protiv nečega što je potencijalno neustavno Klub Bošnjaka se bori na način koji je stvarno neustavan, kaže Pobrić

Prof. Pobrić: Ambasada SAD očigledno zna gdje je “mozak” svega ovoga. Avaz

Alen Bajramovic

prije 2 dana

Stavove Ambasade SAD u vezi s blokadama Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH od Kluba Bošnjaka dijele i pravni eksperti. Podsjetimo, blokade prema uzoru na one kakve je proizvodio režim iz RS navodno su odgovor na pokušaje delegata Kluba Srba Želimira Neškovića da u dnevni red uvrsti Prijedlog zakona o Ustavnom sudu BiH, koje bošnjački delegati ocjenjuju neustavnim.

Profesor ustavnog prava Nurko Pobrić upozorava kako na ovaj način SDA i Klub Bošnjaka ne postižu ništa osim što izazivaju gnjev međunarodne zajednice, posebno Amerikanaca i njihove ambasade.

- Protiv nečega što je potencijalno neustavno Klub Bošnjaka se bori na način koji je stvarno neustavan. Taj zakon je očigledno neustavan i vjerovatno ne bi ni prošao Dom naroda, a da ne govorimo o Predstavničkom domu. Da ne govorimo i o drugim mehanizmima njegovog osporavanja. Zato se ovakvo ponašanje ne može razumjeti, jer Neškovićev zakon nije ni došao na dnevni red. Ambasada SAD očigledno zna gdje je “mozak” svega ovoga, to je režija SDA, a ovakvim ponašanjem se pravi šteta i državi BiH i bošnjačkom narodu. To je moje mišljenje. Međutim, pošto se kod nas politika svodi na trgovinu, možda je to više trgovački nego političko-pravni posao, ali ne vjerujem da je koristan - ističe Pobrić.   

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.