ŠEFOVI DIPLOMATIJE EU

Borelj najavio jasan signal Rusiji: Agresija na Ukrajinu imat će visoku cijenu

Mi, zajedno sa Sjedinjenim Američkim Državama i Ujedinjenim Kraljevstvom, proučavamo koje bi sankcije mogle biti, kada i kako, na koordiniran način, ali ne očekujte danas odluke o tome

Borelj: Beće biti donesena konkretna odluka o sankcijama. Arhiv

L. S. / Vijesti

13.12.2021

Visoki predstavnik Evropske unije (EU) za vanjsku politiku i sigurnost Žozep Borelj (Josep Borrell) kazao je uoči današnjeg sastanka šefova diplomatija EU da će biti poslan jasan signal da će svaka agresija na Ukrajinu imati visoku cijenu za Rusiju, ako do nje dođe, ali da neće biti donesena nikakva konkretna odluka o sankcijama.


Najvažnije teme

Dolazeći na sastanak, Borelj je rekao da će situacija u Ukrajini i gomilanje ruskih snaga na ukrajinskoj granici biti najvažnije teme.

- Imali smo G7 i postojao je čvrst dogovor, da bismo čvrsto stali iza Ukrajine, branili njen suverenitet i teritorijalni integritet. O tome ćemo danas razgovarati s ministrom, mi smo na režimu odvraćanja, da ne bi došlo do krize. Ali, u svakom slučaju, poslat ćemo jasan signal da će svaka agresija na Ukrajinu imati visoku cijenu za Rusiju, ako do nje dođe. Ali, sada se trudimo da damo sve od sebe da do toga ne dođe - rekao je Borelj.

Na pitanje novinara naveo je da danas neće biti donesena nikakva konkretna odluku o sankcijama.

- Mi, zajedno sa Sjedinjenim Američkim Državama i Ujedinjenim Kraljevstvom, proučavamo koje bi sankcije mogle biti, kada i kako, na koordiniran način. Ali ne očekujte danas odluke o tome - dodao je.


Otpor i volja

Prema njegovim riječima, ministri danas raspravljaju i o situaciji na Kipru, u Avganistanu, centralnoj Aziji.

- Još jedna briga je Avganistan i Bjelorusija. Juče smo imali sastanak sa civilnim društvom i opozicijom iz Bjelorusije. Komisija je najavila još 30 miliona eura kako bi ih podržala. I nastavljamo da podržavamo ove ljude, ohrabrujemo i divimo se njihovom kapacitetu, njihovom otporu, njihovoj volji da se i dalje bore za slobodu svog naroda - dodao je evropski zvaničnik uoči sastanka.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.