PIETRO PAROLIN

Poruka iz Vatikana: Spremni smo učiniti sve moguće da se postigne primirje u Ukrajini

Parolin je ponovio apel pape Franje na hitan prekid vatre u Ukrajini tokom telefonskog razgovora s ruskim ministrom vanjskih poslova Sergejem Lavrovom ove sedmice

Parolin: Državni sekretar Vatikana. Twitter

E. Ć.

12.3.2022

Vatikan je spreman učiniti "sve što je moguće" da pomogne u postizanju primirja i posredovanju u okončanju rata u Ukrajini. Sveta Stolica je “dostupna za bilo koju vrstu posredovanja”, rekao je kardinal Pietro Parolin, državni sekretar Vatikana, u intervjuu za Vatican News, prenosi CNN.

Parolin je ponovio apel pape Franje na hitan prekid vatre u Ukrajini tokom telefonskog razgovora s ruskim ministrom vanjskih poslova Sergejem Lavrovom ove sedmice.


- Tražio sam prekid borbi i pregovorno rješenje sukoba. Insistirao sam na poštovanju civilnog stanovništva i humanitarnih koridora -  rekao je Parolin i ponovio papino odbijanje tvrdnje Moskve da je rat vojna operacija. 

- Riječi su važne, a definisati ono što se dešava u Ukrajini kao vojnu operaciju znači ne prepoznati realnost činjenica. Suočeni smo s ratom koji, nažalost, odnosi mnogo civilnih žrtava, kao i svi ratovi.

Papin "gest bez presedana" i posjeta ruskoj ambasadi u Vatikanu dan nakon invazije na Ukrajinu bio je "lični korak" kako bi "vlastima u Moskvi izrazio svoju zabrinutost zbog eskalacije rata - rekao je Parolin. Rat je "ludilo", rekao je on i apelovao na "savjest" svih uključenih ljudi da odmah prestanu sa borbom.

- Pred očima imamo strašne slike koje dolaze iz Ukrajine. Žrtve među civilima, ženama, starcima i bespomoćnom djecom koji su životima platili ratnu glupost. Muka raste dok vidimo gradove sa uništenim kućama, bez struje, temperaturama ispod nule, nedostatkom hrane i lijekova, kao i milione izbjeglica, uglavnom žena i djece, koji bježe od bombi. 

Posljednjih dana naišao sam na grupu njih, koji su u Italiju stigli iz raznih delova Ukrajine: prazni pogledi, lica bez osmeha, beskrajna tuga. ... Šta su krive te mlade majke i njihova djeca? Morali bismo posjedovati kameno srce kako bismo ostali ravnodušni i dozvolili da se ova pustoš nastavi, dok rijeke krvi i suza i dalje teku. Rat je varvarstvo - rekao je.

Parolin je poručio kako nikada nije kasno za postizanje mira i pronalasku sporazuma.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.