OBJAVILA SVETA STOLICA

Umro kardinal kojeg su mediji i žrtve optuživali da je štitio crkvene pedofile

Druga kontroverza koja se veže za Sodanovo ime podrška je brutalnom Pinochetovom režimu dok je bio nuncij u Čileu

Angelo Sodano. Agencije

Z. K. / Index.hr

28.5.2022

Kardinal Angelo Sodano, utjecajni dugogodišnji vatikanski državni sekretar koji je imao značajnu ulogu u međunarodnom priznanju Hrvatske, umro je u dobi od 94 godine, objavila je danas Sveta Stolica, piše Index.hr.

Sodano je umro u petak navečer. Bio je bolestan već neko vrijeme, a početkom maja hospitaliziran je zbog zaraze koronavirusom. Sodano je bio državni sekretar i desna ruka dvojici papa - Ivanu Pavlu II. i Benediktu XVI.


Diplomatska služba

Sekretarom za odnose s državama (šefom diplomacije) Svete Stolice imenovan je 1989., a potkraj sljedeće godine promaknut je za državnog sekretara. Funkciju drugog čovjeka u vatikanskoj hijerarhiji obnašao je sljedećih 16 godina, do 2006.

Zaređen za svećenika 1950., Sodano se diplomatskoj službi pridružio nekoliko godina kasnije. Služio je u vatikanskim ambasadama u Ekvadoru, Urugvaju i Čileu prije nego što je ponovo pozvan u Vatikan na više administrativne dužnosti.

Poznavatelji stanja u Vatikanu kažu da je Sodano, koji je do smrti nastavio živjeti u Vatikanu, i nakon penzionisanja imao priličan utjecaj na karijere vatikanskih dužnosnika, sve do Benediktovog odreknuća 2013.

Sodana su, međutim, neki mediji i žrtve optuživali da je zataškavao istrage seksualnog zlostavljanja u Crkvi. On je negirao optužbe.


Blokirao istragu

U nizu razotkrivanja u listu National Catholic Reporter godine 2010. autor Jason Berry, vodeći stručnjak za krizu seksualnog zlostavljanja u Crkvi, otkriva da je Sodano blokirao službeni Vatikan u nakani da istraži oca Marciala Maciela, utemeljitelja vjerskog reda Kristovih legionara, elitnoga reda koji stoji iza jednog od najgnusnijih pedofilskih lanaca u Katoličkoj crkvi.

Godine 2010., četiri godine nakon što je papa Benedikt zamijenio Sodana na mjestu državnog sekretara, bečki kardinal Christoph Schoenborn optužio je Sodana da je blokirao istragu o bivšemu austrijskom kardinalu Hansu Hermannu Groeru, optuženom za pedofiliju.

Druga kontroverza koja se veže za Sodanovo ime podrška je brutalnom Pinochetovom režimu dok je bio nuncij u Čileu.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.