SUD U NJUJORKU

Muhamed Aziz i Halil Islam oslobođeni optužbe za ubistvo Malkolma Iksa: Bit će obeštećeni sa 36 miliona dolara

Obojica su tvrdili da nisu počinili atentat

Malkolm Iks. History.com

H. J. I.

1.11.2022

Sud u SAD oslobodio je Muhameda Aziza (Muhammad) i Halila Islama optužbe da su ubili američkog borca za ljudska prava afroamerikanaca Malkolma Iksa (Malcolm X) 1965. godine. Oni će biti obeštećeni sa 36 miliona dolara. 

Njihov advokat Dejvid Šeniz (David Shanies) je potvrdio da će ih grad i savezna država Njujork obeštetiti.

- Tragedija Malkolma Iksa osjetila se širom svijeta i dodatno je otežana time što su osuđena dvojica nedužnih afroamerikanaca - rekao je Šeniz.


20 godina proveli u zatvoru

Obojica su tvrdili da nisu počinili atentat. Nakon 20 godina zatvora i 55 godina od podizanja optužnice, sada 84-godišnji Aziz tražio je 40 miliona dolara odštete. Njegov slučaj je bio razlog da se problematizira pitanje rasizma u pravosuđu. Oženjen je i ima šestoro djece.

Islam je preminuo 2009. u 74. godini. Bio je više od 20 godina u zatvoru i u novembru prošle godine je oslobođen krivice. Također je tražio odštetu u iznosu od 40 miliona dolara.

Iz zatvora su pušteni sredinom 80-ih, ali je Vrhovni sud savezne države Njujork tek u novembru prošle godine donio konačnu presudu u njihovom slučaju. Prvostepenu presudu je nazvao "neuspjehom pravde".

Prema riječima advokata Šaniza, danas se priznaje nepravda i čini skroman korak ka njenom ispravljaju. Gradska vlast Njujorka obeštetit će Aziza i Islamovu porodicu sa 26 miliona dolara. Vlast savezne države obeštetit će ih sa po pet miliona dolara, što znači da će ukupno obeštećenje iznositi 36 miliona dolara.


Određena mjera pravde

Glasnogovornik Odjela za pravo Grada Njujorka Nik Paluči (Nick Paolucci) je poručio da obeštećenje predstavlja određenu mjeru pravde zbog toga što su nevini bili u zatvoru i što su, kako je rekao, lažno optuženi za ubistvo kultne ličnosti.

Nadležni su tvrdili da su tri pripadnika nacionalističke grupe Nacija islama, koje se Malkolm Iks odrekao, pucali u 39-godišnjeg borca za ljudska prava pred njegovom suprugom i djecom. 

To se desilo kada je namjeravao da održi govor na podiju plesne dvorane u Harlemu. Muškarac sa sačmaricom je izašao na binu i upucao je Malkolma Iksa. Ostala dvojica su pucali iz poluautomatskog oružja. U obližnjoj bolnici je proglašena smrt Malkolma Iksa.

Aziz, Islam i Mujahid Abdul Halim osuđeni su 1966. Historičari su dugo sumnjali u ispravnost ove presude. Abdul Halim, koji sada ima 81 godinu, pušten je iz zatvora 2010. i priznao je da je počinio ubistvo, ali da su ostali osuđeni nevini, prenosi Al Jazeera English.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.