BILATERALNA SARADNJA

Kim Jong-Un izrazio divljenje ruskoj avijaciji

Sjevernokorejski vođa Kim Jong-Un istražuje ruske borbeno avijacijske kapacitete nakon sastanka s predsjednikom Putinom

Kim Jong Un razgleda rusku avijaciju. Korean Central News Agency/Korea News Service via AP

N. Č.

16.9.2023

Sjevernokorejski vođa Kim Jong-Un izrazio je divljenje ruskoj avijacijskoj tehnologiji tokom svoje posjete ruskoj fabrici borbenih aviona, prema izvještaju danas objavljenom od strane KCNA. Kim je pregledao fabriku vojnih aviona, koja se suočava s zapadnim sankcijama, nakon što je u srijedu razgovarao s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom o vojnim pitanjima, sukobu u Ukrajini i produbljivanju saradnje.

Tokom posjete fabrici, Kim se susreo s probnim pilotima u radionici za sklapanje trupa borbenog aviona i lično je ušao u Su-57, borbeni avion pete generacije, kako bi saznao više o tehničkim specifikacijama i performansama leta. Također je posjetio putnički avion proizveden u fabrici, ocjenjujući njegove performanse i posmatrajući probni let borbenog aviona Su-35.

Kimov boravak u Rusiji planira se nastaviti posjetom gradu Vladivostoku i pomorskoj bazi, što predstavlja značajan korak u jačanju bilateralnih odnosa. Uprkos intenzivnim razgovorima, Kremlj je izvijestio da tokom Kimovog posjeta Rusiji nisu potpisani nikakvi sporazumi ni u vezi vojnih pitanja ni u drugim područjima.

Južna Koreja i Sjedinjene Američke Države su u petak izrazile zabrinutost zbog vojne saradnje između Sjeverne Koreje i Rusije, tvrdeći da to predstavlja kršenje sankcija UN-a protiv Pjongjanga. Saveznici su najavili da će preduzeti mjere kako bi osigurali da takva saradnja ne prođe bez posljedica.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.