OPORAVLJANJE EKONOMIJE

Pooštravaju se mjere u Njemačkoj: Slijede velike kazne za rad na crno, moguće smanjenje građanskog dodatka

U budućnosti, duža putovanja na posao bi trebalo da budu prihvatljiv

Vlada donosi nove mjere. Društvene mreže

N. Aj.

7.7.2024

Vlada u Njemačkoj želi da upotrijebi strožija pravila kako bi podstakla više korisnika socijalne pomoći da rade. U budućnosti, duža putovanja na posao bi trebalo da budu prihvatljiva, razumno odbijanje rada bi trebalo da bude kažnjeno smanjenjem beneficija, a rad na crno bi također trebalo da dovede do smanjenja naknada.

Ove i druge mjere dio su inicijative koja prvenstveno ima za cilj da vrati sporu njemačku ekonomiju na pravi put, pišu njemački mediji.

Ubuduće, ako radite do šest sati dnevno, putovanje od dva i po sata bi trebalo da bude prihvatljivo; ako radite više od šest sati, trebalo bi da prihvatite čak i trosatno putovanje. Agencije za zapošljavanje treba da traže posao u krugu od 50 kilometara.

SPD, Zeleni i FDP također žele da pooštre obaveze saradnje onih koji primaju beneficije.

- Svako ko odbije razuman rad, obuku ili mjere integracije bez valjanog razloga morat će da očekuje povećano smanjenje davanja - piše list.

Vlada će uvesti jedinstveni iznos za smanjenje naknade od 30 posto na tri mjeseca, prenosi Fenix.

Korisnici koji su kratkoročno dostupni na tržištu rada morat će i da se lično javljaju nadležnom organu jednom mjesečno. Ubuduće, rad na crno korisnika građanskog dodatka trebalo bi da bude kažnjen kao povreda radne obaveze i da dovede do smanjenja naknada za 30 posto za tri mjeseca.

Prije nego što se može zatražiti građanska odšteta, oni koji su pogođeni moraju prvo da iskoriste sopstvenu ušteđevinu. Međutim, penziono osiguranje ostaje isključeno iz ovoga, navode njemački mediji.

Pravo na građanski dodatak ima svako ko je radno sposoban, a ne može iz sopstvenih prihoda da pokrije troškove života.

Samci primaju standardnu naknadu za građane od 563 eura mjesečno.

Standardna stopa je namijenjena za pokrivanje paušalnih troškova za hranu, odjeću, energiju za domaćinstvo (isključujući grijanje i proizvodnju tople vode), ličnu njegu, predmete za domaćinstvo i dnevne potrebe.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.