PORTPAROL KREMLJA

Kremlj ne vidi u Francuskoj snažnu volju za obnovu odnosa Pariza i Moskve

Za Rusiju je definitivno bolja pobjeda političkih snaga koje bi bile pobornici nastojanja da obnovimo naše bilateralne odnose

Dmitrij Peskov.. Anadolija

FENA

8.7.2024

Kremlj je u ponedjeljak saopćio da ne vidi jaku političku volju u Francuskoj za obnovu odnosa Moskve s Parizom, ali da će sa zanimanjem pratiti formiranje nove francuske vlade nakon izbora u toj zemji.

Nacionalistički, euroskeptični Nacionalni skup (RN) Marine Le Pen, koji su protivnici optuživali da je previše blag prema Rusiji, nije uspio pobijediti na prijevremenim izborima u nedjelju kao što su ankete predviđale, a ljevičarski savez je neočekivano preuzeo prvo mjesto u šarolikom parlamentu.

- Za Rusiju je definitivno bolja pobjeda političkih snaga koje bi bile pobornici nastojanja da obnovimo naše bilateralne odnose, ali za sada ne vidimo ni kod koga tako snažnu političku volju, tako da ne gajimo nikakve posebne nade ili iluzije u tom pogledu - izjavio je novinarima portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

- Drugo, očito je da se događa pomak u raspoloženju francuskih birača, pomak koji je zaista nepredvidiv. Mi ćemo, međutim, s velikim zanimanjem pratiti formiranje vlasti. Francuska je veoma bitna zemlja na evropskom kontinentu, tako da je, naravno, sve što se tamo događa zanimljivo za nas - kazao je.

Moskva dugo vremena hvali čelnike evropske političke krajnje desnice i želi iskoristiti sve znake podjela u Evropi koji bi mogli oslabiti podršku Ukrajini.

Le Pen je ranije izrazila divljenje prema predsjedniku Vladimiru Putinu, prenosi Reuters.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.