PENSILVANIJA

Objavljen snimak s uniforme policajca koji je prvi vidio Trampovog atentatora

Kada ga je vidio, brzo se spustio, strahujući od toga da će pucati na njega

AP

N. H.

9.8.2024

Lokalna policija u gradu Batler, u saveznoj državi Pensilvanija, gdje se održao predsjednički skup Donalda Trampa (Trump) na kojem je ranjen, objavila je snimke body kamere policajca koji je prvi primijetio Tomasa Metjua Kruksa (Thomas Matthew Crooks), osobe koja je pokušala ubiti bivšeg predsjednika. 

Kako se može vidjeti na snimcima, neimenovani policajac je uz pomoć kolege došao do krova zgrade gdje se Kruks nalazio i odakle je ispalio osam hitaca u pravcu Trampa. 

Kada ga je vidio, brzo se spustio, strahujući od toga da će pucati na njega. 

Odmah je krenuo ka svom vozilu gdje mu se nalazilo oružje, ali samo 40-ak sekundi kasnije, atentator je ispalio osam metaka, kojim je ranio Trampa u uho, te ubio jednog muškarca. 

- Bilo je jako blizu. Okrenuo se prema meni - rekao je policajac svojim kolegama nakon što je situacija prošla.

Kruks je nedugo nakon ispaljivanja metaka prema Trampovom skupu ubijen. Snimci nastali poslije toga pokazuju razgovore grupe policajaca, među kojima je bio i službenik koji ga je prvi vidio.

Prema snimcima, policajci govore kako su tražili nekoga iz Tajne službe, agencije za sigurnost bivših predsjednika, da imaju jednog čovjeka.

Policajac dalje govori kako su mislili da je Tajna služba imala osobu gore, te da je zbog toga bezazleno krenuo na krov, te skoro bio jedna od žrtava atentatora.

Nakon što je snimak izašao u javnost, Tajna služba se oglasila te izrazila zahvalnost za pomoć lokalnim policajcima.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.