KANDIDAT ZA PREDSJEDNIKA

Tramp: Za mene je carina najljepša riječ na svijetu

Neki trgovinski stručnjaci tvrdili su da bi ti nameti mogli naštetiti američkoj ekonomiji, ugroziti radna mjesta i povećati cijene

Mreža X

D. H.

prije 6 sati 2 minute

Republikanski predsjednički kandidat Donald Tramp branio je svoje protekcionističke trgovinske politike i druge fiskalne prijedloge, odbacujući ocjene da bi mogli povećati savezni dug, antagonizovati saveznike i naštetiti američkoj ekonomiji.

Posvećeni rastu

"Potpuno smo posvećeni rastu. Vratićemo kompanije u našu zemlju", rekao je bivši predsjednik u povremeno napetom intervjuu u Ekonomskom klubu Čikaga.

Džon Mikletvejt, glavni urednik Bloomberg Newsa, koji je vodio razgovor, naveo je projekcije analitičara da će Trampovi planovi dodati 7,5 biliona dolara saveznom dugu do 2035. godine, više nego dvostruko više od politika koje zagovara Trampova demokratska suparnica na izborima u novembru, potpredsjednica Kamala Haris.

Tramp je ustrajao da će njegove trgovinske politike, koje predviđaju visoke carine ne samo na uvoz robe od rivala poput Kine nego i od saveznika poput Evropske unije, revitalizovati američku proizvodnju i donijeti dovoljno prihoda da se ublaže zabrinutosti zbog povećanja deficita.

"Za mene je najljepša riječ na svijetu 'carina'", rekao je Tramp.

Neki trgovinski stručnjaci tvrdili su da bi ti nameti mogli naštetiti američkoj ekonomiji, ugroziti radna mjesta i povećati cijene.

"Sve što treba da uradite je da izgradite svoje fabrike u Sjedinjenim Američkim Državama i nećete imati carine", rekao je Tramp. "Slažem se da će imati ogroman učinak, ali pozitivan, a ne negativan."

Tramp je ponovio da će naplaćivati visoke carine na uvezena vozila sklopljena u Meksiku, čak 200 posto. Takođe je rekao da će nametnuti carine na automobile uvezene iz zemalja poput Njemačke kako bi primorao strane kompanije da proizvode u SAD-u.

Kada je Mikletvejt rekao Trampu kako bi te politike mogle zasmetati saveznicima koje SAD treba u takmičenju protiv Kine, Tramp je odgovorio: "Naši saveznici su nas iskoristili više od naših neprijatelja."

Kao predsjednik od 2017. do 2021. Tramp je nametnuo carine na uvezene veš mašine, solarne panele, čelik, aluminijum i robu iz Kine i Evrope.

Intervju je obuhvatio širok raspon tema izvan ekonomije, a Tramp je uobičajeno izbjegavao direktno odgovoriti na neka pitanja, mijenjajući temu i kritikujući Mikletvejta.

Upitan je li razgovarao s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom otkako je napustio Bijelu kuću, Tramp je rekao: "Ne komentarišem to, ali reći ću vam da, ako jesam, to je pametna stvar. Ako imam vezu s ljudima, to je dobra stvar, a ne loša."

Nije direktno odgovorio na pitanje hoće li SAD braniti Tajvan ako ga Kina napadne.

Hoće li pristati na miran prenos vlasti?

Tramp je ponovo branio svoje postupke nakon izbora 2020. i odbio reći hoće li prihvatiti izborne rezultate 2024. godine i pristati na miran prenos vlasti ako izgubi.

Tvrdio je da je nakon izbora 2020. godine prenos vlasti bio miran, a za događaje 6. januara 2021. godine, kada su njegove pristalice provalile u američki Kongres kako bi zaustavile potvrđivanje izbora, rekao je da je to "bila ljubav i mir".

"Neki su išli na Kapitol i tamo se dogodilo puno čudnih stvari", rekao je Tramp, prenosi Index.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.