LIČNOST DANA

Sanela Dženkins: Lobiranje za BiH

Bez obzira na poslovne uspjehe, to što uradite za domovinu je ono što se pamti dublje i duže

Dženkins: Javno i tajno radi za interese BiH. Instagram

Nerma Ajnadžić

prije 2 dana

Svjetski poznata poduzetnica i filantropkinja, Sarajka s adresom u Los Anđelesu, Sanela Diana Dženkins (Jenkins), iako se davno odselila iz Bosne i Hercegovine, svoju domovinu nikada nije zaboravila. I tu ne mislimo na nostalgiju, nego na njena djela.

Zna se da ona lobira za našu državu, o tome se nekada javno govori, ali ova Sarajka mnogo toga radi i „iza kulisa“. Gdje god da se pojavi, priča o svojoj zemlji, u najboljem kontekstu.

Prihvatila je i da bude izvršna producentica filma "Sevap/Mitzvah“ rediteljice Sabine Vajrače, u kojoj igraju bh. glumci, iako su pare dali Amerikanci. Samim svojim imenom je ostvarenju otvorila mnoga vrata, čak je bio i nominiran za Oskara, a inspiracija je istinita priča iz Sarajeva tokom Drugog svjetskog rata.

Svoju djecu uči korijenima, njih četvero, pa tako svako od njih, osim američkog, ima i bosanskohercegovačko državljanstvo.

- Bez obzira na poslovne uspjehe, to što uradite za domovinu je ono što se pamti dublje i duže. Borba da se zadovolji pravda i lobiranje za BiH na svjetskoj sceni, zajedno sa svojim timom, nešto je na što sam posebno ponosna. To će ostati upisano, i već jeste - rekla je Dženkins u intervjuu za "Avaz“.

A novi projekti tek slijede.

Sanela Diana Dženkins rođena je 1973. godine u Sarajevu. Zbog agresije na BiH 90-ih, napustila je domovinu i otada život i karijeru gradi u Americi. Majka je četvero djece, sina i tri kćerke.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.