KOMENTAR DANA

Moj Tvrtko je najveći

Šta će vam milijarda eura, važnija je hrpa kamenja

Spomenik kralju Tvrtku u Banjoj Luci. Grad Banja Luka

Danijal Hadzovic

prije 3 sata 53 minute

Nakon što je prošle godine u Sarajevu pod okriljem noći u diverzantskoj akciji gradonačelnica Benjamina Karić postavila spomenik kralju Tvrtku, gradonačelnik Banje Luke Draško Stanivuković ispunio je dato obećanje te je prije koji dan u Banjoj Luci također otkriven spomenik kralju Tvrtku.

Dakako, Draško ne bi bio to što jeste, a to je prizemni populista, Gen-Z instagramuša i osoba sastala u obrazovnom sistemu stvaranom na temeljima genocidne politike Radovana Karadžića, da prilikom otvaranja spomenika nije ispalio svoj arsenal nacionalističko-provokatorskog guslanja:

- Na ovaj način Bosni i Hercegovini i Republici Srpskoj dajemo srpski karakter, jer je riječ o srpskom vladaru koji je krunisan u Mileševi po obredu Nemanjića i koji nosi titularno ime Stefan - kazao je Stanivuković na otvorenju.

Naravno, odmah mu je odgovorila Karić i održala mu "historijsku lekciju“. A onda niz portala objavljivao, nadugo i naširoko, umovanja i analize čiji je Tvrtko, je li on bosanski ili srpski kralj, zvali su se analitičari, uključili su se historičari, bogtepitaj ko ne.

Nego, Bosni i Hercegovini nije odobreno 70 miliona eura bespovratnih sredstava od Evropske unije, koji su tek prva tranša od milijardu eura, koliko EU planira izdvojiti za BiH do 2029. u procesu pridruživanja.

BiH još nije usaglasila Program reformi te šalju nekakve nepotpune dokumente koje, izvori potvrđuju, u Briselu neće prihvatiti. Iz RS ne popuštaju i ne žele prihvatiti tri zahtijevane tačke iz programa, između ostalog, jedinstveni broj za hitne slučajeve na nivou BiH, jer će to tako da ugrozi i oslabi RS.

Dakle, dugoročno to znači da BiH ostaje bez milijarde eura, bogtepitaj još koliko dodatnih sredstava iz evropskih fondova, posredno investicija, saradnje, povjerenja i svakako evropskog puta.

Čekajte, ovo vam sad zvuči dosadno, je li tako?

E, onda ništa. Šta će vam milijarda eura? Važniji su srednjovjekovni vladari, nacionalistička prepucavanja i ratovi hrpom kamenja zbog kamenja.

Pa dobro onda, jedite kamenje. Prijatno.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.