KULTURA

Bogat program 'Šantićevih večeri poezije' posvećen 100. godišnjici smrti Alekse Šantića

Manifestacija se nastavlja u utorak, 10. septembra

Šantićeve večeri poezije. Fena

FENA

6.9.2024

Međunarodna kulturna manifestacija "Šantićeve večeri poezije" održat će se od 9. do 15. rujna u Mostaru, u organizaciji Srpskog prosvjetnog i kulturnog društva (SPKD) "Prosvjeta" Gradski odbor (GO) Mostar i Srpskog pjevačkog i kulturno-umjetničkog društva "Gusle".

Predsjednica SPKD-a "Prosvjeta" GO Mostar Sanja Bjelica Šagovnović istaknula je kako je program ovogodišnje manifestacije posvećen 100. godišnjici pjesnikove smrti.

- Svečano otvaranje 105. Šantićevih večeri poezije bit će održano u ponedjeljak, 9. rujna, u Hrvatskom domu hercega Stjepana Kosače, kada će biti otvorena izložba "Aleksa Šantić i mostarski književni krug", autora akademika Ranka Popovića u organizaciji "Prosvjete" Mostar i Akademije znanosti i umjetnosti Republike Srpske. Izložba ne govori samo o Šantiću nego o čuvenom mostarskom književnom krugu i pokazuje i dokazuje što su oni tada uradili i ostavili za Mostar, ali i svjedoče koliko su naši korijeni ovdje duboki, te o tome što su Šantić, Ćorović i Dučić napravili za cjelokupnu srpsku književnosti, povijest, kulturu, ali i za Mostar i kulturno naslijeđe ovih naših prostora. U umjetničkom dijelu nastupaju "Mostarske kiše" i glumac Nebojša Kundačina. Prije toga u 17.30 sati na pravoslavnom groblju Bjelušine bit će održan spomen na grobu Alekse Šantića i polaganje cvijeća - kazala je Bjelica Šagovnović.

Manifestacija se nastavlja u utorak, 10. rujna, u 18 sati u Manastiru Žitomislić gdje će biti održan program pod nazivom "Šantićeva trajanja".

- U okviru programa bit će održana promocija Sabranih djela Alekse Šantića u izdanju SPKD-a "Prosvjeta" GO Mostar, koje je priredio Duško Pevulja. U drugom dijelu programa održat će se znanstveni skup "Aleksa Šantić - 100 godina nakon smrti" na kojem sudjeluju profesori Filološkog fakulteta Univerziteta u Banjaluci Ranko Popović i Duško Pevulja, dekan Filozofskog fakulteta Pale Vladan Bartula, upravnik Narodne biblioteke Srbije Vladimir Pištalo, upravnik Srpske književne zadruge Duško Babić, te novinar i publicist Zlatko Serdarević. Moderatori su iguman manastira Žitomislić Danilo Pavlović i moja malenkost - kazala je Bjelica Šagovnović.

Srijeda, 11. rujna, s početkom u 19 sati rezervirana je za svečanost dodjele književne Nagrade "Aleksa Šantić" i pjesničku večer dobitnika Zdravka Miovčića koje će se održati u Vladičanskom dvoru u Mostaru.

- Ova nagrada dodjeljuje se svake tri godine za najbolju knjigu poezije ili cjelokupno životno djelo izdato na srpskom jeziku, a stručni žiri ove godine odlučio je da ovu nagradu dobije pjesnik Zdravko Miovčić za knjigu pjesama "Knjiga lišća". U žiriju su bili Duško Pevulja, Vladan Bartula i Dragan Stanić - kazala je Bjelica Šagovnović.

Program se nastavlja u petak, 13. rujna, u 20 sati u Narodnom pozorištu Mostar, kada nam stiže omiljeni pjesnik Mostara, Pero Zubac koji će zajedno s Milošem Zupcem i bendom održati pjesničko-glazbenu večer pod nazivom "Živa reč". Dan kasnije, u 19 sati u Vladičanskom dvoru bit će održana poetska predstava satkana od Šantićevih stihova, pjesničkih slika i emocija pod nazivom "Gorki plamen" DIS teatra Banjaluka, autorski projekt Novice Bogdanovića.

- Manifestacija završava u Nevesinju gdje će, tradicionalno, biti održan program pod nazivom "Nevesinje - druga Šantićeva kuća", a u okviru koga će u 19 sati u Kulturnom centru "Nebojša Glogovac" biti odigrana poetska predstava "Gorki plamen", DIS teatra Banjaluka - navela je Bjelica Šagovnović.

Predsjednik Radislav Tubić SPKUD "Gusle" Radislav Tubić kazao je kako je značaj Alekse Šantića jako velik za Mostar, ali i BiH i regionalnu književnost.

- To je čovjek koji nas je zadužio i evo 100 godina nakon njegove smrti i dalje je vrlo aktualan, a možda i aktualniji nego ikad. Čast nam je što uz Prosvjetu organiziramo i slavimo lik i djelo Alekse Šantića, a to ćemo raditi i ubuduće. Trudimo se napraviti što kvalitetnije programe, možete vidjeti da je on znanstvenog i akademskog karaktera i svakako mislimo da će i znanstvena i akademska zajednica biti zadovoljna ovogodišnjim programom - kazao je Tubić.

Novinar Zlatko Serdarević, koji je također sudjelovao u pripremi izložbe "Aleksa Šantić i mostarski književni krug", istaknuo je se ovom izložbom htjelo ukazati na Šantića, ali i na književni krug u kojem je on bio centralna figura.

- Također, izložbom se htjelo podcrtati značaj tog kruga za cjelokupnu kulturu Mostara i što je još važnije, to je zlatno doba kulture ovog grada koje više nikad nije dostignuto. Mostar je u to vrijeme postao kulturni centar na nivou tadašnje države, ali i u regiji, i što se tiče književnog stvaralaštva i izdavačke djelatnosti. Imat ćemo priliku vidjet tu izložbu koju prati vrlo kvalitetan katalog, koji je zapravo knjiga - kazao je Serdarević.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.