PIETRO PAROLIN

Sekretar Svete Stolice: Vatikan se snažno zalaže za jednakopravnost naroda u BiH

Jandroković je pozvao Svetu Stolicu da "svojim moralnim autoritetom pomogne da konačna rješenja garantuje ravnopravnost i jednakost sva tri naroda"

Pietro Parolin: Misija Vatikana je ravnopravnost tri konstitutivna naroda. AGENCIJE

S. S.

12.5.2022

Državni sekretar Svete Stolice Pietro Parolin poručio je da Vatikan pridaje veliku važnost poštovanju jednakopravnosti tri naroda u Bosni i Hercegovini.

Parolin je na konferenciji za medije nakon sastanka s premijerom Andrejem Plenkovićem tokom svog treće službene posjeta Hrvatskoj rekao da je "misija i predanost" Vatikana da uvijek zagovara priznanje jednakopravnost tri naroda u BiH.

- Želimo da to postane stvarnost. To je naša želja i obaveza - rekao je državni sekretar dodavši da Vatikan mora nastaviti "naglašavati međunarodnoj zajednici opasnost situacije u BiH i posljedice koje ona može imati na stabilnost te države i regije".

Parolin je u Zagreb stigao u srijedu, povodom 30. godišnjice vatikanskog priznanja Hrvatske i uspostave diplomatskih odnosa, te 25. godišnjice sporazuma između Hrvatske i Vatikana.

Nakon susreta s premijerom u Banskim dvorima, vatikanski državni sekretar sastat će se i s predsjednikom Zoranom Milanovićem. Prije toga susreo se s predsjednikom Hrvatskog sabora Gordanom Jandrokovićem i održao govor u toj instituciji.

Jandroković je kazao prilikom tog susreta i da je Hrvatska posebno zabrinuta za položaj Hrvata u BiH, jednog od tri konstitutivna naroda, čiji je opstanak u toj državi ugrožen.

Pozvao je Svetu Stolicu da "svojim moralnim autoritetom pomogne da konačna rješenja garantuje ravnopravnost i jednakost sva tri naroda".

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.