BIVŠI HRVATSKI MINISTAR

Banožić pod istragom, ali još nije ispitan: Nisu mu izrečene mjere opreza

Vozačka dozvola mu još uvijek nije oduzeta

Banožić izazvao tešku saobraćajnu nesreću. Vinkulja.hr

H. J. I.

6.1.2024

Bivši ministar odbrane Hrvatske Mario Banožić, je 11. novembra učestvovao u saobraćajnoj nesreći u kojoj je smrtno stradao 40-godišnji Goran Šarić iz Privlake. On još uvijek nije ispitan u tužilaštvu, ali je zato protiv njega Opštinsko državno tužilaštvo u Vinkovcima 22. decembra donijelo rješenje o sprovođenju istrage. Međutim, to nije sve.

Mjere zabrane

U takvim slučajevima se obično, kad tužilaštvo nema zakonske osnove za traženje istražnog zatvora za osumnjičenog, razmatraju mjere opreza. I to obično bude oduzimanje vozačke, obavezno javljanje u nadležnu policijsku stanicu ili zabrana prilaska neispitanim svjedocima.

Ali, u slučaju Marija Banožića tužilaštvo nije smatralo nužnim, da odredi mu ikakve mjere pa tako može slobodno, kad se oporavi, da sjedne za volan automobila kao i da kontaktira predložene svjedoke - vozača kamiona bjelomanastirskih oznaka kojeg je kobnog jutra preticao i izazvao sudar.

Podsjetimo, vinkovačka policija je u totalnoj tišini protiv Banožića podnijela kaznenu prijavu 1. decembra prošle godine, piše Jutarnji.hr.

Išao u lov

Prema pisanju hrvatskih portala Banožić dok je išao u lov svojim terenskim vozilom preticao po mraku i magli onda se "zabio" u kombi čijeg je vozača usmrtio.

Banožić je u nesreći bio teško povrijeđen.

Mario Banožić je funkciju ministra odbrane u Hrvatskoj obavljao od 2020. godine pa sve dok ga premijer Andrej Plenković nije smijenio.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.