TEŠKA ODLUKA ZA MNOGE

Šta se događa u organizmu kada prestanemo jesti hljeb

Brzo se vide nevjerovatne promjene, ali važno je zapamtiti jedno

Mnogi ne mogu zamisliti obrok bez hljeba. Printscreen/Instagram

E. Ag.

8.2.2023

Mnogi prvo izbacuju hljeb iz prehrane kada krenu na dijetu, a evo što se onda događa tijelu.

Hljeb je mnogima omiljena namirnica i teško mogu zamisliti obroke bez njega, a dobro je poznato da utječe na težinu.

Često se može čuti da ljudi, kada odluče smršaviti, prvo izbacuju upravo hljeb iz prehrane jer se tako ubrzava gubitak kilograma. 

Prepun ugljikohidrata

Hljeb je prepun ugljikohidrata, a njihovo naglo izbacivanje primijetit će se na tijelu te će dovesti do gubitka kilograma. No nije riječ o ekspresnom mršavljenju, već o nestanku vode koja se nakuplja u tijelu.

Tijelo skladišti ugljikohidrate u obliku glikogena, mliječne kiseline koja sakuplja vodu. Svaki gram ugljikohidrata zadržan u tijelu, zadržava i veže tri do četiri puta više vode od svoje težine.

Manja potreba za hranom

Poznato je da ugljikohidrati uzrokuju nagli porast i skok šećera u krvi, koji potom naglo opada, a to izazviva osjećaj gladi i potrebu za hranom. Ovo je još jedan od razloga zbog čega hljeb utječe na kilograme, budući da je prepun hidrata.

To ne znači da u potpunosti treba izbaciti hljeb iz prehrane, već samo da prazne kalorije i bijeli kruh zamijenite onim koji je napravljen od cjelovitih žitarica koje reguliraju i balansiraju šećer u krvi.

Porast energije i bolja probava

Bijeli hljeb za razliku od crnog ili integralnog ne sadrži vlakna koja su prijeko potrebna za normalan rad crijeva i probave. Takva hrana uzrokuje zatvor i probleme s probavom. Nakon što izbacite bijeli hljeb iz jelovnika i u svakodnevnu prehranu uvrstite cjelovite žitarice, probava započinje normalan i olakšan rad. Isto tako, ugljikohidrati su hrana i gorivo za mozak. Ako je ono kvalitetno, mozak radi normalno, bez smetnji, ali ako hrana za mozak nije zdrava, tijelo reagira negativno pa se pojavljuje osjećaj malaksalosti i umora.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.