NEMA GREŠKE

Volite poširano jaje, a mučite se s pripremom: Ovo je provjereno dobar recept

Na Tik Toku postoji video britanskog chefa Paula Fostera koji je u jednostavnom receptu

Prošarano jaje. Instagram

D. H.

prije 5 dana

Ako volite poširano jaje u sendviču kao i mi, onda ste dosad sigurno isprobali nekoliko recepata i trikova koji obećavaju uspješnu pripremu, ali u realnosti to baš i nije bilo tako - jaje vam se razlilo po cijelom lončiću, izgubilo formu ili se bjelanjak razvukao u "repiće".

Na Tik Toku postoji video britanskog chefa Paula Fostera koji je u jednostavnom receptu pokazao kako zapravo dobiti to savršeno poširano jaje. 

@paulfosterchef How to poach a perfect egg!! No vinegar required. ##egg #viral #chef #chefsoftiktok #simplerecipe #eggsoftiktok #howtocookproperly #cooking #poachedegg #howtocook #eggs @foodies ♬ Comptine d'un autre été, l'après-midi - Yann Tiersen

Evo kako se priprema:

1. Zavrijte vodu u lončiću, ne dodajte sirće

Pripremite lončić vode, dodajte prstohvat soli i pustite da zavrije. Napominje da ne dodajete ocat jer prema njegovom iskustvu, nije od koristi u ovoj pripremi, a samo daje loš okus jajetu - iako ga mnogi preporučaju.

2. Procijedite jaje u cjedilu

Predlaže da koristite što svježija jaja sobne temperature, a prije ubacivanja jajeta u lončić s vodom, razbijte jaje i procijedite ga u cjedilu kako bi iz bjelanjaka izašla sva dodatna tekućina.


3. Stavite ga u proključalu vodu i kuhajte 2 minute

Tik prije nego što ćete ubaciti procijeđeno jaje, pjenjačom lagano zavrtite vodu koja vrije i lagano ubacite jaje iz cjedila. Jaje će se u vodi okretati, što pomaže kod formiranja oblika poširanog jajeta. Uključite tajmer ili štopericu na 2 minute, a nakon što prođu, provjerite jaje tako da ga izvadite ravnom, metalnom špatulom za meso i protresete - ako se žumanjak jako trese, treba ga kuhati još malo. Pričekajte još 30 sekundi, a onda provjerite ponovno - ako žumanjak čvrsto stoji na mjestu (iako i dalje treba biti tekuć iznutra), jaje je gotovo.

4. Procijedite jaje na papirnatom ručniku

Stavite ga na papirnati ručnik na tanjur, a savjetuje da ga nikada ne stavljate direktno na tost ili u sendvič jer će smočiti kruh. Začinite ga solju i paprom, a po želji ga stavite u tost s prepečenom slaninom, avokadom ili salatom.

Mi ga najviše volimo jesti u avokado tostu, a recept za ovaj omiljen i hranjiv tost pronađite ovdje. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.