Ako volite poširano jaje u sendviču kao i mi, onda ste dosad sigurno isprobali nekoliko recepata i trikova koji obećavaju uspješnu pripremu, ali u realnosti to baš i nije bilo tako - jaje vam se razlilo po cijelom lončiću, izgubilo formu ili se bjelanjak razvukao u "repiće".
Na Tik Toku postoji video britanskog chefa Paula Fostera koji je u jednostavnom receptu pokazao kako zapravo dobiti to savršeno poširano jaje.
Evo kako se priprema:
1. Zavrijte vodu u lončiću, ne dodajte sirće
Pripremite lončić vode, dodajte prstohvat soli i pustite da zavrije. Napominje da ne dodajete ocat jer prema njegovom iskustvu, nije od koristi u ovoj pripremi, a samo daje loš okus jajetu - iako ga mnogi preporučaju.
2. Procijedite jaje u cjedilu
Predlaže da koristite što svježija jaja sobne temperature, a prije ubacivanja jajeta u lončić s vodom, razbijte jaje i procijedite ga u cjedilu kako bi iz bjelanjaka izašla sva dodatna tekućina.
3. Stavite ga u proključalu vodu i kuhajte 2 minute
Tik prije nego što ćete ubaciti procijeđeno jaje, pjenjačom lagano zavrtite vodu koja vrije i lagano ubacite jaje iz cjedila. Jaje će se u vodi okretati, što pomaže kod formiranja oblika poširanog jajeta. Uključite tajmer ili štopericu na 2 minute, a nakon što prođu, provjerite jaje tako da ga izvadite ravnom, metalnom špatulom za meso i protresete - ako se žumanjak jako trese, treba ga kuhati još malo. Pričekajte još 30 sekundi, a onda provjerite ponovno - ako žumanjak čvrsto stoji na mjestu (iako i dalje treba biti tekuć iznutra), jaje je gotovo.
4. Procijedite jaje na papirnatom ručniku
Stavite ga na papirnati ručnik na tanjur, a savjetuje da ga nikada ne stavljate direktno na tost ili u sendvič jer će smočiti kruh. Začinite ga solju i paprom, a po želji ga stavite u tost s prepečenom slaninom, avokadom ili salatom.
Mi ga najviše volimo jesti u avokado tostu, a recept za ovaj omiljen i hranjiv tost pronađite ovdje.