PREMA NUTRICIONISTIMA

Ove dvije poslastice možete jesti i dok ste na dijeti

Cimet može ubrzati metabolizam

Facebook

E. Ag.

2.10.2024

Jesen je sezona začina od bundeve i svega slatkog. Ovo doba godine često se povezuje s ukusnim jesenskim poslasticama poput pite od bundeve i začinjenih lattea. Međutim, koliko god ove slastice bile ukusne, mogu negativno utjecati na naše ciljeve mršavljenja ako ih konzumiramo u prevelikim količinama.

Srećom, postoje kreativni načini kako uživati u ovim slatkim jesenskim okusima bez ugrožavanja naših fitness ciljeva. Nutricionistkinja Ketrin Gervačo (Catherine Gervacio) otkrila je svoje dvije omiljene zdrave poslastice.

Pečene jabuke

Jabuke su prirodan izvor slatkoće, bez potrebe za dodavanjem šećera. Također su bogate vlaknima koja nam mogu pomoći da se osjećamo siti i podržavaju zdravu probavu.

- Pečene jabuke su niskokalorične poslastice i u izobilju su u jesen. Kada ih ispečete, pospite ih cimetom i muškatnim oraščićem te dodajte malo nasjeckanih orašastih plodova kako biste poboljšali okus - kaže nutricionistkinja za SheFinds.

Ovo je odlična ideja kada uzmemo u obzir činjenicu da dnevna doza cimeta može pomoći ubrzati metabolizam.

- Uz pravilnu kontrolu porcija, ovaj desert pruža vlakna, vitamine i minerale korisne za zdravlje. U usporedbi s tradicionalnim jesenskim desertima, pečene jabuke mogu imati nizak sadržaj šećera, što pomaže u smanjenju ukupnog broja kalorija - objašnjava Gervačo.

Parfe od jogurta

Ova poslastica izvrstan je izbor jer kombinira jogurt bogat proteinima s hranjivim dodacima poput voća, orašastih plodova i jesenskih začina poput cimeta i muškatnog oraščića.

- Kombinirajte komadiće jabuka ili pečene bundeve i napravite zdrav parfe posipan orašastim plodovima, sjemenkama i drugim začinima - predlaže Gervačo.

Ovo je desert bogat proteinima, s probioticima koji pomažu zdravoj probavi.

- Da bi bio niskokaloričan, koristite med ili javorov sirup umjesto uobičajenog bijelog šećera ili sirupa. Također, mogu se razmotriti nekalorični zaslađivači - zaključila je nutricionistkinja.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.