NEOBIČNO VOĆE

Zašto su mušmule zaboravljene: Odlične su za imunitet i detoks

Bogate su vitaminom C koji je neophodan za jačanje imuniteta i zaštitu organizma od infekcija

Mušmule su voćke iz porodice ruža. Facebook

E. Ag.

25.10.2024


Mušmula je neobično voće, karakterističnog okusa i specifične teksture, porijeklom iz jugoistočne Evrope i zapadne Azije, a vijekovima je cijenjeno zbog svojih nutritivnih svojstava. Iako je danas manje poznato, sve se više vraća u ishrani i kozmetici, zahvaljujući svojim nutritivnim prednostima.

Hranjive materije

Mušmule su voćke iz porodice ruža (Rosaceae), a plod im je okrugao, braon boje, sa pet karakterističnih „zuba“ na vrhu. U početku su tvrde i gotovo nejestive, ali postaju ukusne tek kada sazriju, odnosno postanu mekane i smežurane. Ovaj proces zrenja je presudan za njihovu potrošnju, jer tada voće dobija sladak i delikatan okus. Iako na prvi pogled mušmule mogu djelovati neugledno i neprivlačno, iza njihovog izgleda krije se mnoštvo hranljivih materija koje blagotvorno utječu na organizam.

Sezona mušmula počinje u kasnu jesen, obično u oktobru i novembru, kada se plodovi beru, ali svoj najbolji okus dobijaju tek poslije prvih mrazeva. Zato se često kaže da su mušmule „zimsko voće” – voće koje je najbolje jesti kada je već prezrelo. Kada se uberu, obično se ostavljaju na hladnom i suhom mjestu da sazriju. Poslije nekoliko nedjelja ili mjeseci postaju mekane i spremne za konzumaciju.

Plodovi se mogu kuhati ili peći i koristiti u raznim jelima, kao što su kompoti, džemovi, marmelade ili sosovi. Njihova slatko-kisela nota daje poseban okus desertima, a često se kombinuju sa jabukama, kruškama i drugim voćem.

Listovi mušmule također imaju ljekovita svojstva i mogu se koristiti za pravljenje čaja koji pomaže kod smetnji u varenju i jača imunitet. Iako se, nešto rjeđe, mogu sušiti za konzumaciju tokom zime, na sličan način kao suhe šljive ili smokve.

Šta su mušmule i zašto su moćno voće

Sadrže visok udio dijetalnih vlakana, koja pomažu u regulisanju digestivnog sistema i sprečavanju zatvora. Zbog svojih prirodnih laksativnih svojstava, često se preporučuju osobama sa problemima sa varenjem. Ovo voće je bogato vitaminom C koji je neophodan za jačanje imuniteta i zaštitu organizma od infekcija. Vitamin C također pomaže u borbi protiv slobodnih radikala i štiti ćelije od oksidativnog stresa.

Zbog niskog glikemijskog indeksa, mušmula je pogodna za osobe sa dijabetesom jer ne izaziva nagli porast šećera u krvi.

Mušmule imaju blago diuretičko dejstvo, koje podstiče izlučivanje viška tečnosti i toksina iz organizma i na taj način doprinosi detoksikaciji.

Osim što su korisne u ishrani, mušmule se sve više koriste u kozmetičkoj industriji. Ekstrakti plodova i sjemena mušmule bogati su antioksidansima, vitaminima i esencijalnim masnim kiselinama, što ih čini odličnim za njegu kože i kose.

Ekstrakti mušmule pomažu u borbi protiv starenja kože, stimulišu proizvodnju kolagena i štite kožu od štetnih uticaja okoline. Kreme i serumi na bazi mušmule hidriraju kožu, čineći je elastičnijom i sjajnijom. Ulje dobijeno od sjemena mušmule može se koristiti za njegu suhe i oštećene kose. Hrani kožu glave, stimuliše rast kose i čini kosu glatkom i sjajnom.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.