PRAVILNA PREHRANA

Upozoravamo: 3 mliječna proizvoda štetna za zdravlje

Nemaju svi fermentirani mliječni proizvodi blagotvorno djelovanje na ljudski organizam

Pavlaka. Facebook

I. P.

prije 15 sati 29 minuta

Redovna upotreba fermentiranih mliječnih proizvoda, koji sadrže bakterije korisne za crijevnu mikrofloru, osnova su zdravog načina života i pravilne prehrane. Međutim, nemaju svi blagotvorno djelovanje na ljudski organizam.

Nutricionisti upozoravaju na fermentirane mliječne proizvode koji mogu biti opasni za zdravlje.

1. Jogurti s aditivima

Jogurti s raznim dodacima nisu prirodno “mlijeko”, jer sadrže mnogo više ugljikohidrata nego bilo koji drugi fermentirani mliječni proizvod. Zbog neprirodnih dodataka i velike količine šećera, koji remeti apsorpciju kalcija, prije spadaju među slatkiše nego mliječne proizvode.

2. Mliječni proizvodi bez masti

Iako ih većina uzima jer misli da su niskokalorični i zdravi, nemasni mliječni proizvodi zapravo su sve osim zdravi. Činjenica je da se u sastav takvih jogurta dodaje škrob kako bi se postigla potrebna konzistencija, koja je kalorična, kao i ugljikohidrati. Problem je što bezmasno “mlijeko” ne zasićuje organizam, već naprotiv - potiče apetit povećanjem nivoa šećera u krvi.

3. Pavlaka

Pavlaka s udjelom masti 25-30 posto jedna je od najtežih probavljivih namirnica, a i ometa rad gušterače i jetre. Međutim, to ne znači da se ove namirnice treba potpuno odreći.

Da biste izbjegli probleme s probavom i rizik od razvoja gastrointestinalnih bolesti, dovoljno je samo uzeti onu s manjim sadržajem masti - 10-15 posto.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.