Uklanjanje toksina iz tijela važno je za održavanje dobrog zdravlja. Organizam nakuplja toksine iz zagađenog okoliša, hrane i vode. Toksini štete organima i narušavaju imunitet, pa ih je potrebno redovno uklanjati iz tijela. Najbolje vrijeme za čišćenje organizma je proljeće. Saznajte koje je namirnice najbolje koristiti za proljetno čišćenje organizma.
1. Limun
Limun alkalizira organizam, pospješuje uklanjanje mokraćne kiseline iz zglobova i čisti od toksina. Poboljšava efikasnost jetre, bubrega i ostalih organa koji sudjeluju u tom procesu. Sok jednog limuna pomiješan s toplom vodom savršen je detoksikacijski napitak, koji biste svako jutro trebali popiti natašte.
2. Krastavac
Krastavac se sastoji od gotovo 95 posto vode - ključne tvari za izbacivanje toksina i čišćenje organizma. Osim toga, djeluje alkalizirajuće i nadoknađuje vitamine B grupe, vitamin C, kalcij, željezo, magnezij, fosfor, kalij i cink. To su esencijalni nutrijenti koje organizam pojačano troši tokom oslobađanja od toksina.
3. Brokula
Brokola je odličan izvor vitamina A i C, a obiluje mineralima, vlaknima i nizom korisnih fitonutrijenata. Oni sprečavaju oksidaciju i oštećenje ćelija jetre, pomažući tom organu u neutralizaciji i uklanjanju štetnih tvari. Zahvaljujući vlaknima kojima je bogata brokula, toksini se brže eliminiraju iz tijela.
4. Leća
Bez obzira koje boje bila, leća je prepuna vlakana pa tako jedna šolja kuhane leće sadrži čak 63 posto preporučene dnevne potrebe za njima. Osim što pomaže uklanjanju otrova iz tijela tako što potiče rad probavnog sistema (posljednje karike u detoksikacijskom lancu), leća snižava holesterol i uravnotežuje šećer u krvi.
5. Grejp
Grejp potiče razgradnju masnoća i toksina, aktivira probavu i djeluje blago diuretski. Time ubrzava čišćenje organizma, ne samo putem stolice, već i mokraće, kroz koju dio štetnih tvari izlazi iz organizma. Ljudi koji uzimaju lijekove trebali bi prvo provjeriti smiju li konzumirati grejp, jer on ima interakcije s brojnim lijekovima.
6. Bijeli luk
Jetra je čistač tijela broj jedan, a bijeli luk je njen vrijedan pomoćnik u toj zadaći. Njegov intenzivan miris dolazi od sumpornih spojeva poput alicina i alina, koji potiču lučenje enzima potrebnih za razgradnju toksina. Sadrži i selen i vitamin C, koji antioksidacijskim djelovanjem doprinose zdravlju jetre.
7. Sjemenke suncokreta
Ti mali plodovi sunčevog sjaja bogati su selenom i vitaminom E. Podižu sposobnost jetre da se razračuna s toksinima i "lošim" masnoćama. Vodite brigu o tome da obavezno potječu iz organskog uzgoja, budući da zbog svog specifičnog sastava lako upijaju štetne kemikalije koje se upotrebljavaju u industrijskoj proizvodnji.
8. Crvena paprika
Vitamin C je jedan od najmoćnijih sastojka koji toksine pretvara u probavljive tvari, olakšavajući njihovo izbacivanje iz organizma. Jedna svježa crvena paprika sadrži triput više vitamina C od narandže, a bogata je i karotenoidima, koji je čine još moćnijim borcem protiv toksina.
9. Kurkuma
Kurkuma nije samo začin, već i prirodan lijek, koji se zbog izuzetnog učinka na zdravlje i detoksikaciju organizma odavno upotrebljava u ajurvedskoj i tradicionalnoj kineskoj medicini. Za njeno blagotvorno djelovanje posebno je zaslužan kurkumin, koji čuva organe odgovorne za čišćenje tijela od kancerogenih i drugih štetnih tvari.
10. Orasi
Tijelo opskrbljuju zdravim omega-3 masnim kiselinama, koje sprečavaju nakupljanje loših masnoća u jetri. Time rasterećuju jetru od pretjeranog napora koji joj može otežati rad na uklanjanju štetnih tvari iz krvi. Jedna od tih štetnih tvari je i amonijak, a orasi sadrže aminokiselinu arginin nužnu za njegovo izbacivanje putem mokraće.
11. Potočarka
Hlorofil je odličan čistač krvi. Iako ga sadrži sve zeleno lisnato povrće, potočarka se po bogatstvu hlorofila, kao i antioksidansa te drugih korisnih tvari - nalazi na prvom mjestu. Ova biljka štiti zdravlje i pomaže rad jetre i bubrega, a upravo ti organi imaju najvažniju ulogu u detoksikaciji cijelog tijela.
12. Artičoka
Artičoka je puna cinarina, snažnog antioksidansa koji potiče proizvodnju žuči, ali i njeno izlučivanje iz organizma. Ujedno pospješuje razgradnju masti i sprečava nastanak žučnih kamenaca. Zbog povoljnog djelovanja na crijevnu mikrofloru, artičoka smanjuje količinu toksina koji dolaze u jetru, čime je rasterećuje i čuva.
13. Lan
Lan količinom omega-3 masnih kiselina nadmašuje sve namirnice. Osim što povoljno djeluje na jetru i bubrege, doprinosi i eliminaciji štetnih tvari iz probavnog sistema. Neoprane sjemenke najbolje je samljeti neposredno prije dodavanja jelima, a ulje konzumirati pomiješano s kefirom, jogurtom ili biljnim zamjenama za mlijeko.
14. Maslačak
Maslačak je lako dostupan i možda baš zato potcijenjen. Po svom antioksidacijskom djelovanju na jetru ravan je kurkumi. Osim što sprečava oštećenje ćelija jetre, stimulira rad bubrega te olakšava probavu i izbacivanje štetnih tvari. Narodna medicina od davnina preporučuje salatu od mladog lišća za proljetno čišćenje krvi.
15. Hren
Ribani korijen hrena s razlogom se poslužuje uz teža jela. Ovaj djelotvoran čistač organizma pospješuje razgradnju masti i detoksikaciju organa. Salata od mladog lišća bogata je hlorofilom.
16. Lišće repe
Svježa repa je iznimno zdrava, no zapostavljena namirnica, a to posebno vrijedi za njeno lišće. Ono je puno glukozinolata, spojeva koji zbog sumpora pomažu organizmu da se oslobodi teških metala te drugih štetnih tvari iz okoliša i farmaceutskih preparata. Skuhajte ga ili konzumirajte sirovo, kao salatu.
17. Mungo grah
Iako ga neki zovu "zelenom sojom", riječ je o grahu indijskog porijekla, koji zbog povoljnog učinka na imunitet i metabolizam ajurvedski liječnici koriste već hiljadama godina. Kao odličan izvor proteina pomaže u obnovi jetrenih stanica, dok obiljem vlakana potiče probavu i apsorbira toksine zaostale na stijenkama crijeva.