Trovanje hranom je bolest do koje dolazi zbog konzumiranja namirnica u kojima se nalaze paraziti, virusi ili bakterija poznatija kao ešerihija koli. Ponekad će bakterije proizvesti otrove u hrani zbog kojih će kasnije nastupiti problemi.
Prati ruke
Postoji nekoliko koraka koje možete poduzeti ako želite izbjeći neugodne posljedice trovanja hranom kao što su:
- Higijena – uvijek je važno prati ruke, jer one prenose brojne mikroorganizme.
- Pravilno čuvanje hrane – hranu čuvajte na hladnom mjestu na temperaturi koja je ispod 8 stepeni. Skuhanu hranu stavite u frižider oko 30 minuta nakon obrade ako je nećete odmah jesti.
- Pravila obrada hrane – pravilnom termičkom obradom hrane uništit ćete većinu bakterija. Jela jedite još vruća. Ako se brzo hlade, a nećete ih odmah jesti, pohranite ih u frižider. Uvijek pripazite koji je datum isteka roka trajanja. To se posebno odnosi na mliječne proizvode poput jogurta. Pazite na svježinu jaja i namirnica koje ih sadržavaju, poput majoneze.
Kako biste spriječili trovanje hranom, vodite računa o tome kako čuvate hranu i na kojem mjestu. Pribor za jelo mora biti čist, a pogotovo ljeti. Posebnu pažnju treba obratiti na čistoću kuhinjskih površina i pribora kojim pripremamo jela i konzumiramo ih.
Rizične grupe
Nakon svake pripreme jela, očistite površinu na kojoj ste radili uz pomoć sredstava za dezinfekciju. Ne zaboravite čistiti frižider, zamrzivač i perilicu za pranje suđa.
Iako se trovanje može svakome dogoditi, postoji rizična grupa koja ima veći rizik od obolijevanja. Osobe koje imaju autoimune bolesti, bolesti bubrega, HIV, dijabetes, bolesti jetre i trudnice posebno su ugrožene.
Simptomi
Ako ste se otrovali hranom, nastupit će sljedeći simptomi:
- Umor
- Slabost
- Bolovi u trbuhu
- Povraćanje
- Mučnina
- Gubitak apetita
- Proljev
- Visoka tjelesna temperatura
Rizične namirnice
Trovanje najčešće uzrokuju namirnice kao što su:
- Neoprano voće i povrće
- Nedovoljno pečeno ili sirovo meso
- Sirove školjke
- Nepasterizirani mliječni proizvodi
Dehidracija
Iako posljedice trovanja obično prolaze nakon nekoliko dana, u tom periodu treba pripaziti na dehidraciju. Simptomi dehidracije su: nedostatak suza kod plakanja, ošamućenost, zbunjenost, glavobolja, suha usta, tamni urin.
Salmoneloza
Salmoneloza je bolest do koje najčešće dolazi nakon što se konzumira hrana zaražena bakterijama, poput mesa, mlijeka i jaja. Poznata je i kao bolest prljavih ruku, jer se hrana može kontaminirati preko ruku zaražene osobe koja nakon nužde nije dobro orala ruke. Simptomi salmoneloze su: visoka tjelesna temperatura, bolovi u trbuhu, proljev, povraćanje i mučnina.
Opće preporuke
Potrebno je oprati radnu površinu nakon što ste na njoj obrađivali sirove namirnice. Bilo bi dobro izbjegavati jela koja u sebi sadrže svježe mlijeko, sirovo meso i jaja. Važno je sve vrijeme piti dovoljno tekućine te izbjegavati mliječne proizvode i čvrstu hranu sve dok ne prođu proljev i povraćanje. Držite se dijete na bazi banana, tosta ili krekera te izbjegavajte prženu hranu i napitke s kofeinom.